ПРОДУКТИ:
Сладък стартер:
50 гр квас
50 гр вода
50 гр брашно
20 гр захар
За тестото:
260 гр брашно с протеин 11-12%
целия сладък стартер (170 гр)
1 яйце
105 гр прясно мляко
20 гр захар
5 гр сол
25 гр меко краве масло
От вечерта приготвяме сладкия стратер.Оставаме 8-12 часа в зависимост от температурата в помещението.
Смесват се всички продукти без солта и маслото.Аз използвах хлебопекарната на програма "паста"която е 15 мин.Пуснах 2 пъти на тази програма,като втория път добавих солта и малко по малко от маслото,докато се поеме всичкото
от тестото.Оставяме тестото да си почине за около 30 мин.след което разделяме на три еднакви топки горе-долу по 216 гр всяка.Оставяме да почине тестото за 15 мин.
Разтегляме с ръце всяка топка на малък правоъгълник и навиваме на стегнато руло.После притискаме леко с пръсти и отново навиваме на руло.
Поставяме трите рула във форма за кекс от малките (20/10/7см) предварително застлана с хартия за печене.
Покриваме формата с найлонов плик и оставаме да втаса.Може да отнеме 6-8-10 дори и 12 часа.Всичко зависи от това колко е силен кваса и каква е температурата в стаята.
Преди да изпечем може да намажем с яйце или прясно мляко.Аз ползвах за намазване само белтък.
На моята фурна пекох по следния начин:
Загрях на 175 градуса с вентилатор,пекох 35 минути.
Изпечения хляб вадим върху скара докато изстине.
Получава се много вкусен,мек и пухкав хляб,който издържа и се запазва така 5-6 дена.
*Хляба е по рецепта на Марияна Димитрова от кулинарна група във Facebook.
Страничката ми във Facebook - Кулинарно хоби
Коментари
Публикуване на коментар