ТОСТЕРЕН ПУХКАВ ХЛЯБ С КВАС


 






ПРОДУКТИ:


Сладък стартер:

50 гр квас

50 гр вода

50 гр брашно

20 гр захар

За тестото:

260 гр брашно с протеин 11-12%

целия сладък стартер (170 гр)

1 яйце

105 гр прясно мляко

20 гр захар

5 гр сол

25 гр меко краве масло


От вечерта приготвяме сладкия стратер.Оставаме 8-12 часа в зависимост от температурата в помещението.

Смесват се всички продукти без солта и маслото.Аз използвах хлебопекарната на програма "паста"която е 15 мин.Пуснах 2 пъти на тази програма,като втория път добавих солта и малко по малко от маслото,докато се поеме всичкото 

от тестото.Оставяме тестото да си почине за около 30 мин.след което разделяме на три еднакви топки горе-долу по 216 гр всяка.Оставяме да почине тестото за 15 мин.

Разтегляме с ръце всяка топка на малък правоъгълник и навиваме на стегнато руло.После притискаме леко с пръсти и отново навиваме на руло.

Поставяме трите рула във форма за кекс от малките (20/10/7см) предварително застлана с хартия за печене.


Покриваме формата с найлонов плик и оставаме да втаса.Може да отнеме 6-8-10 дори и 12 часа.Всичко зависи от това колко е силен кваса и каква е температурата в стаята.



Преди да изпечем може да намажем с яйце или прясно мляко.Аз ползвах за намазване само белтък.

На моята фурна пекох по следния начин:

Загрях на 175 градуса с вентилатор,пекох 35 минути.

Изпечения хляб вадим върху скара докато изстине.

Получава се много вкусен,мек и пухкав хляб,който издържа и се запазва така 5-6 дена.











*Хляба е по рецепта на Марияна Димитрова от кулинарна група във Facebook.

Страничката ми във Facebook - Кулинарно хоби


Коментари