СЛИВЕНСКИ МИЛИНКИ


 


ПРОДУКТИ:

за милинки с мая

350 гр.брашно

200 мл.вода

2 с.л.олио

1 ч.л.захар

1 ч.л.сол

15 гр.прясна или 5 гр.суха мая

***

отделно - 50 гр.масло

за крема:

100 гр.меко масло

5 ч.л.брашно

5 ч.л вода

1 ч.л.сол(равна)

отделно 1/2 разбито яйце

Смесаме водата,олиото,солта и захарта.Добавяме брашното и маята.Ако е прясна мая се разтваря предварително във водата.Замесваме тесто.Покриваме и оставаме да втаса.

От готовото тесто късаме малки топчета,потапяме в разтопеното масло (предвиденото 50гр)и подреждаме в намазана с масло тавичка.

За крема:

разбъркваме мекото масло с водата,брашното и солта.

Намазваме мелинките с крема и оставаме на топло да втасат.

Преди изпичане се намазват и с разбитото яйце.

Печем на 180 градуса около 35-40 минути.


ЗА МИЛИНКИ С КВАС:

300 гр.брашно

150 мл.вода

2 с.л.олио

1 ч.л.захар

1 ч.л.сол

отделно:

50 гр.разтопено масло

за крема:

100 гр.меко масло 

5 ч.л.брашно

5 ч.л.вода

1 ч.л.сол 

отделно:

1/2 разбито яйце


Разтваряме кваса и захарта във водата,Добавяме брашното и замесваме тесто.Оставяме от 45 до 1час почивка(автолиза).Добавяме солта и месим да се поеме от тестото,след което прибавяме по малко и олиото.Месим да стане гладко тесто.Покриваме и оставаме да втаса поне 50-70%,като правим 2-3 разтегляния през 40 минути.

От готовото тесто късаме малки топчета,топим в разтопеното масло(предвиденото 50гр) и редим в намазана с масло тавичка.Отгоре намазваме с крема.

**За крема смесваме мекото масло с брашното,водата и солта.

Покриваме тавичката и оставаме на топло да втасат.Отнема повече време отколкото с мая.

Готовите милинки намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса около 35-40 минути.





Страничката ми във Facebook Кулинарно хоби



Коментари