ПРОДУКТИ:
за милинки с мая
350 гр.брашно
200 мл.вода
2 с.л.олио
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
15 гр.прясна или 5 гр.суха мая
***
отделно - 50 гр.масло
за крема:
100 гр.меко масло
5 ч.л.брашно
5 ч.л вода
1 ч.л.сол(равна)
отделно 1/2 разбито яйце
Смесаме водата,олиото,солта и захарта.Добавяме брашното и маята.Ако е прясна мая се разтваря предварително във водата.Замесваме тесто.Покриваме и оставаме да втаса.
От готовото тесто късаме малки топчета,потапяме в разтопеното масло (предвиденото 50гр)и подреждаме в намазана с масло тавичка.
За крема:
разбъркваме мекото масло с водата,брашното и солта.
Намазваме мелинките с крема и оставаме на топло да втасат.
Преди изпичане се намазват и с разбитото яйце.
Печем на 180 градуса около 35-40 минути.
ЗА МИЛИНКИ С КВАС:
300 гр.брашно
150 мл.вода
2 с.л.олио
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
отделно:
50 гр.разтопено масло
за крема:
100 гр.меко масло
5 ч.л.брашно
5 ч.л.вода
1 ч.л.сол
отделно:
1/2 разбито яйце
Разтваряме кваса и захарта във водата,Добавяме брашното и замесваме тесто.Оставяме от 45 до 1час почивка(автолиза).Добавяме солта и месим да се поеме от тестото,след което прибавяме по малко и олиото.Месим да стане гладко тесто.Покриваме и оставаме да втаса поне 50-70%,като правим 2-3 разтегляния през 40 минути.
От готовото тесто късаме малки топчета,топим в разтопеното масло(предвиденото 50гр) и редим в намазана с масло тавичка.Отгоре намазваме с крема.
**За крема смесваме мекото масло с брашното,водата и солта.
Покриваме тавичката и оставаме на топло да втасат.Отнема повече време отколкото с мая.
Готовите милинки намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята фурна на 180-185 градуса около 35-40 минути.
Страничката ми във Facebook Кулинарно хоби
Коментари
Публикуване на коментар