ЗАВОДСКИ ХЛЯБ С КВАС - 2






 

ПРОДУКТИ:

350 гр брашно

100 мл прясно мляко

100 мл вода

90 гр квас

25 гр краве масло

25 гр зехтин

5 гр захар

8 гр сол


**Брашното може да е един вид или да се комбинира.В случая аз съм ползвала 150 гр капуто + 150 гр брашно за козунаци + 50 гр пълнозърнесто пшеничено брашно.


В купата на планетарния миксер смесваме млякото,водата и захарта и разбъркваме да се разтвори захарта. Добавяме брашното и кваса и замесваме тесто.Оставяме да си почине за 30-40 минути.

Добавяме солта и месим с бъркалката за тесто докато се получи гладко тесто.Прибавяме малко по малко мекото масло и зехтина.Месим докато се усвои напълно мазнината.

Покриваме купата и оставаме да втасва,като правим 3 разтегляния на тестото през 30-40 минути.

Когато тестото увеличи обема с 50-70% го изсипваме върху насипан с брашно плот.Оформяме хубав стегнат хляб,който прехвърляме в панерче покрито с кърпа(поръсваме кърпата с безглутеново брашно).Хляба се слага в панера с хубавата страна надолу.Покриваме с найлонова шапка за баня и оставаме на стайна температура за около 1-2 часа леко да започне да се надига.На този етап прибираме панерчето в хладилника за 10-12-14 часа.

Загряваме фурната на 250 градуса,в която сме сложили чугунена или йенска тенджера заедно с капака.Изваждаме тестото от хладилника и го обръщаме върху хартия за печене.С бръснарско ножче правим разрези с дълбочина около 1 см.Слагаме хляба в горещата тенджера и захлюпваме с капака.Печем 20 мин.на 250 градуса с капак,след което намаляме фурната на 210 градуса и печем още 20-25 мин.без капак.Като чукнем с пръст хляба трябва да издава кух звук.

Изваждаме изпечения хляб върху решетка и оставаме така до пълното му изстиване.














Страницата ми във Facebook КУЛИНАРНО ХОБИ

Коментари