КОЗУНАК С КВАС

 









Не обичам да заемам много място в приказки в моя блог и да оттекчавам моите последователи.Снимките сами говорят за резултата - няма такава прелест и вкус.Направите ли ги веднъж ще забравите за козунаците с мая.Мек и пухкав,с безброй конци и най-важното е че има по-голяма трайност от козунака с мая.Запазва се мекичък няколко дни,въпреки че трудно ще остане за дълго в къщи.Ще се опитам най-подробно да обясня начина на приготвяне.

От предния ден захранваме три пъти кваса за да го подсилим.Предлагам примерна схема като часовете зависят много от температурата в помещението и силата на самия квас.Така,че това е ориентировачно,квасът трябва да се наблюдава отвреме на време.


**От предния ден:

*08.00ч

25 гр квас(100% хидратация)

50 гр вода

50 гр брашно(силно брашно за козунаци)


*13.00ч

25 гр квас (отделяме от предното захранване)

50 гр вода

50 гр брашно


*18.00ч

15 гр квас (отделяме от предното захранване)

30 гр вода

30 гр брашно

Дотук вече квасът е достатъчно силен.Пристъпваме към подготовката на сладкия квас:


*23.00ч

75 гр квас (цялото количество квас от последното захранване)

50 гр вода

50 гр прясно мляко

100 гр брашно

50 гр захар

Остава се квасът цяла нощ.


**На другия ден:

Всичкия квас (325 гр)

400 гр брашно (с висок протеин за козунаци)

80 гр прясно мляко

130 гр захар

2 яйца (на стайна температура)

40 гр краве масло + 40 гр олио

ароматни подправки по избор - ванилия,лимонова или портокалова кора,махлеб

локум по желание


За да замесите тестото може да използвате планетарен миксер,хлебопекарна машина или да замесите на ръка,което е малко по-трудоемко.Аз използвам първите два начина като ако използвам хлебопекарната меся на програма "паста",която е 15 минути.Пускам на тази програма 3 пъти.Първия път замесвам тестото,втория път добавям мазнината и третия - ароматните подправки.

Преди да започна месене слагам захарта с млякото в чаша и бъркам с лъжичка да се разтопи захарта възможно най-добре.В купата на миксера слагам яйцата със сладкото мляко.Разбърквам 1-2 мин на слаба скорост.Прибавям кваса и продължавам бъркането.Дотук меся с бъркалката за кекс.Постепенно прибавям пресятото брашно.Сменям бъркалката с тази за тесто.Засилвам миксера на втора степен(при мен са 4 степени).Меся около 10-15 минути.Оставам тестото да си почине от 15 до 30 минути Така се развива глутена.

Следва влагането на мазнината.Пускам отново миксера на втора степен и добавям по малко и на смени от маслото и олиото.Тук искам да отбележа,че маслото не трябва да е разтопено нито много твърдо.Късам малки парченца от него и изчаквам да се поеме от тестото.Следва влагане на малко от олиото и така докато свърши всичката мазнина.Накрая прибавям ароматните подправки.

Готовото тесто слагам в намазана с олио купа.Отбелязвам докъде е тестото в началото за мое улеснение,покривам купата с капак или домакински стреч и оставам в топло помещение (около 25-26 градуса).Оставам така за около 45 минути.Оттук нататък правя 3 разтегляния на тестото през около 30 минути.След като приключа с тях наблюдавам кога ще се удвои на обем.От приключване с миксера до тук на мен ми отнема около 6-7 часа.Разделям тестото на две части,а всяка част на още три горе долу еднакви части.Оформям фитилите като слагам малки парченца локум,а понякога слагам и  стафиди,които предварително се накисват за малко в коняк,ром или само във вода.Самите фитили усуквам,след което сплитам.

Козунаците слагам във форми застлани с хартия за печене.Формите,които ползвам са с размер 21/12см.Оставят се да втасат.При мен втасаха за около 5 часа.По време на печенето продължават да се надуват.

Намазвам с разбито яйце или само с жълтък и поръсвам със захар Пека в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор - 35 до 40 минути.

Готовите козунаци оставям върху решетка до пълно изстиване.Съхранявам в найлонов плик.Може след като изстинат да се приберат във фризера.Запазва се така мекичък.

Успех на решилите да го направят и да ви е сладко!




















Коментари