СЕЛСКИ БЯЛ ХЛЯБ В ТЕНДЖЕРА

 



ПРОДУКТИ:

400 гр брашно

240 мл вода

1 с.л.зехтин

1 ч.л.сол

1 ч.л.захар

7 гр мая

От изброените продукти замесваме тесто.Може да се направи на ръка,на планетарен миксер или в хлебопекарната.

Аз използвах хлебопекарната на програма "тесто".Първо се слага водата и олиото,следва солта,захарта,брашното и отгоре маята.Ако е месено на миксера или на ръка покриваме купата и оставаме да си почине 30 минути.След това правим разтегляне на тестото и загръщане към средата от 3-4 различни страни на купата.Оставяме отново на почине 30-40 минути и повтаряме същата процедура още веднъж.В случай.че месим в хлебопекарната след като приключи месенето след 30 минути отваряме капака и правим изтегляне на тестото и загръщане към средата.Повтаряме същото след 30-40 минути.

Оставяме тестото да втаса.На кухненския плот наръсваме обилно с брашно и изсипваме тестото.С няколко движения на ръцете загръщаме и оформяме хляба.Ако лепне набрашняваме хубаво ръцете си.Прехвърляме хляба в панерче застлано с памучна кърпа и наръсена обилно с брашно.Отгоре покриваме с найлонова шапка за баня,така че да не опира тестото и да стане като качулка.Оставяме на топло да втаса.



Вклюваме фурната на 250 градуса и слагаме в нея чугунена или йенска тенджера заедно с  капака.Оставяме да се загрее добре.Върху панерчето слагаме хартия за печене и внимателно обръщаме хляба.С бръснарско ножче правим разрез под 45 градуса наклон на ножчето.

Вадим горещата тенджера от фурната и поставяме внимателно хляба с хартията в нея.Захлюпваме с капака и слагаме във фурната.Печем 20 минути с капак на 250 градуса,след което сваляме капака и печем още 20 минути без капак ,но вече на 210 градуса.

Готовия хляб изваждаме и оставяме да изстине върху скара.



 






Коментари