ЛОЗОВИ ЛИСТИ ЗА ЗИМАТА В БУРКАНИ БЕЗ ВАРЕНЕ

 





Нетрадиционна зимнина,с която можем да направим любимите лозови сармички през зимата,когато няма лозови листа.Лесен и практичен начин е съхраняването на листите в буркани без да са необходими сол,саламура или  варене.Това обикновено става рано на пролет когато се разлистят лозите.Важно условие е да не са пръскани с препарати.

За целта събираме млади,крехки,светлозелени и нежни листа.Също така листата трябва да са сухи.Наслагваме ги едно върху друго по 10 броя и навиваме на руло(грапавата страна на листите трябва да е от външната страна).Редим в чисти и сухи буркани плътно,колкото може да побере буркана в зависимост от неговия обем.Аз ползвам малки буркани от лютеница,в които събирам около 45-50 листа,които са ми достатъчни за едно ястие.Затваряме хубаво капачката и прибираме на сухо и тъмно място.Листата се запазват без да се развалят или мухлясват,само променят цвета си.Издъжат 2-3 години. 

Преди употреба е необходимо да се попарят във вряла подсолена и подкиселена вода за няколко минути за да можем лесно да навием сармичките. 

Това е всичко - лесно и удобно😄


На снимката долу се вижда как листите променят постепенно цвета си.







Коментари