сряда, 12 март 2014 г.

ГРЪЦКА МУСАКА



ПРОДУКТИ за 4 порции :

1/2 кг.кайма
картофи
3-4 патладжана
1 глава лук
доматена салца консерва 400 гр
магданоз,сол,1 скилидка чесън
малко копър,ч.пипер

ЗА БЕШАМЕЛА:
1 с.л.кр.масло
4 с.л. брашно
1/2 л.пр.мляко
1 яйце
сол на вкус.щипка индийско орехче

В тенджера запържваме в съвсем малко мазнина ситно нарязания лук.Прибавяме каймата и разбъркаваме добре за да не останат бучки.Добавяме и доматената салца и овкусяваме със солта,чесънчето,ч,пипер и малко магданоз.
Обелваме и нарязваме на кръгчета картофите.Нарязваме също на кръгчета и патладжаните без да ги белим.В отделна теджера с мазнина ги изпържваме леко само да поомекнат и ги вадим на кухненска хартия да се отцедят от излищното олио.

В тавичка с размери 22 на 34 см.нареждаме ред картофи да се покрие дъното и ги посоляваме леко.


Следва ред патладжани.Също посоляваме леко и ръсим с малко магданоз и копър.


Идва ред на каймата,Застиламе върху патладжаните и заглаждаме с шпатула.

Отгоре редим пак ред картофи,посоляваме леко.Ако ни е останал патладжан редим и него.
Слагаме във фурната(предварително загрята на 180 градуса)
и печем около 30 минути.
През това време приготвяме бешамела:
Слагаме 1 с.л.кр.масло на котлона.Като загрее прибавяме брашното и бъркаме докато получи златист цвят.


      Доливаме горещото мляко,прибавяме сол на вкус и щипка индийско орехче.Бъркаме с телта докато се посгъсти.Вадим от котлона и прибавяме разбитото предварително яйце.
Заливаме мусаката с готовия бешамел.По желание отгоре настъргваме кашкавал.Връщаме отново във фурната и печем,докато получи хубава зачервена коричка.