вторник, 12 февруари 2013 г.

ШКЕМБЕ ЧОРБА



ПРОДУКТИ:

1 кг.телешко шкембе
2 жълтъка
2 с.л.брашно
2 с.л.кисело мляко
1 ч.ч.прясно мляко
кр.масло или олио
сол,ч.пипер

Слагаме шкембето в тенджера под налягане.Като поври 10-15 мин.изхвърляме водата и наливаме нова.Щом заври захлюпваме капака и оставаме да се свари.Нарязваме готовото шкембе на ивички и го връщаме в тенджерата.Разбъркваме 2-та жълтъка с кис.мляко,брашното и прясното мляко и слагаме на водна баня да стане като бешамел.

Добавяме по малко от горещата чорба и след това изсипваме всичко в тенджерата.Слагаме сол на вкус и оставаме да поври още 5-10 минути.Отделно в тиган слагаме кр.масло или олио и запържваме 1 с.л.червен пипер.

Заливаме готовата шкембе чорба и разбъркваме.При сервиране подправяме с оцет и чесън.
ЗАБЕЛЕЖКА: Вместо червен пипер можем да запържим настъргани моркови,прецеждаме след това и добавяме към чорбата.


КОНСУЛТАНТ: МАРИЯ АТАНАСОВА

ВТОРИ ОПИТ: