сряда, 27 февруари 2013 г.

ТОРТА С МОРКОВИ




ПРОДУКТИ:
100 гр.орехи,нарязани средно големи
350 гр.настъргани моркови
280 гр.брашно
1 ч.л.хл.сода
1,5 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л.сол
4 яйца
300 гр.захар
1.5 ч.л канела
240 мл.олио
2 ванилии

ЗА ПЪЛНЕЖА:
300 гр.филаделфия или крема сирене
230 гр.пудра захар
60 гр.кр.масло
1 ванилия
настъргана лимонова кора

Смесваме брашното,содата,баквулвера и канелата.Отделно бием яйцата със захарта.Добавяме олиото и ванилията.Постепенно прибавяме и брашното като вече разбъркваме на слаба скорост.Най-накрая се добавят морковите и орехите.Размесваме с шпатула (не с миксер)да се смесят добре всички продукти.Изсипваме сместа във отваряща се форма за торти.Аз лично я разделих на две и изсипах в 2 форми,които изпеках едновременно на 180 градуса около 40-45 минути,като проверявах с клечка(трябва като я набодем в блата да излиза суха).

Готовите блатове оставяме за 5 мин.във формите,след което изваждаме върху решетка да изстинат.С нож разрязваме по средата всеки един блат,така,че да се получат четири.Ето така изглежда разрязания блат:


ЗА КРЕМА:Разбиваме филаделфията с пудрата захар.Прибавяме мекото краве масло,ванилията и насърганата лимонова кора.
Започваме да редим тортата:Слагаме първия блат,мажем с крем,захлюпваме с втория блат,пак мажем с крем и така редуваме четирите блата,като завършваме с крем.

Ако ни е останал крем мажем цялата торта отстрани,след което можем да я украсим по желание.Ето един по-обикновен вариант - върху тортата украса с моркови:

На долната снимка украсих по следния начин: Отстрани на тортата наръсих филирани бадеми.Отгоре разтопих шоколад  и направих лентички зиг заг.В единия край сложих шоколадови рози и листенца (виж рецептата за щоколадови рози и листа в раздел "Украси на торти") и направих лентички от моркови.

 Тортата в разрез: