понеделник, 11 февруари 2013 г.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ




ПРОДУКТИ:
2 ч.чаши брашно
125 гр.кр.масло
1/2 ч.чаша захар
2 жълтъка
1 бакпулвер
2 с.л.кис.мляко или 4 с.л.вода
1 ч.л. коняк
ЗА ПЛЪНКАТА:
3 ябълки
2 с.л.захар
канела
счукани орехи
стафиди малко коняк
мармалад от сливи

Пресяваме брашното.В средата правим кладенче и слагаме разтопеното кр.масло,жълтъците,кис.мляко или водата,захарта,бакпулвера и коняка.Замесваме тесто.Слагаме в хладилника за 20-на минути.В плитка тавичка или отваряща се форма слагаме 2/3 от тестото като го разстиламе на лист 4-5мм.като гледаме да има и малко на стените за да се задържа плънката.


Измиваме и обелваме ябълките.Нарязваме ги на лентички(полумесеци)и ги поръсваме с предвидената за пълнежа захар,канела и коняк.

Намазваме блата с мармалад от сливи.

Нареждаме ябълките върху мармалада,ръсим с орехите и стафидите.



Отгоре настъргваме на едро ренде отделеното 1/3 тесто.Обелваме още една ябълка,нарязваме на полумесеци и задушаваме в малко подсладена вода.

Най отгоре редим омекналите ябълки.


Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса около 40 минути.Като поизстине леко ръсим с пудра захар.