вторник, 5 март 2013 г.

СЪРНА "СТИФАДО"


ПРОДУКТИ:
месо от сърна
1-2 кг малки цели лукчета
1-2 моркова
дом.сок
даф.лист,бахар,ч.пипер,сол,захар
магданоз,чесън

ЗА МАРИНАТАТА:
червено вино
нарязана глава целина
2-3 глави сух лук нарязан на едро
5-6 скилидки чесън
бахар,ч.пипер.мащерка,розмарин
морков,нарязан на едро
магданоз,2-3 карамфилчета
1-2 пиперки

Завираме маринатата за 2-3мин.и оставаме да изстине.Слагаме месото в съд и заливаме с маринатата.Объркваме добре и оставяме да престои така най-малко 24 часа.


Изваждаме месото от маринатата,осоляваме и запържваме в мазнина да се позачерви от всички страни.Слагаме го в гастра с капак или гювеч.Заливаме със соса от марината.Добавяме олио,бахар,ч.пипер,даф.лист,няколко скилидки чесън и малко водичка.Захлюпваме с капака и го слагаме във фурната за около 1 и 30 мин.Проверяваме с вилица да поомекне месото.Може да се наложи да удължим времето.През това време запържваме изчистените цели лукчета,добавяме морковите и дом.сок.Подправяме на вкус със сол и захар.Добавяме и магданоз.Всичко това изсипваме в гювеча при месото и оставяме още около 30 мин.във фурната.