вторник, 2 април 2013 г.

СОЛУНСКИ ГЕВРЕЦИ




ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно с високо съдържание на глутен
250 мл.топличка вода
1 ч.л сол
25-30 гр.захар
1 пак.суха мая (8 гр.)
50 гр.разтопен маргарин
1 с.л.тахαн(ако нямате става и без него)
сусам
Разтваряме захарта във водата докато се разтопи.Прибавяме разтопения маргарин и тахина и слагаме всичко в машината за хляб.Отгоре изсипваме 1/2 от брашното.В единия край слагаме солта и изсипваме останалото брашно.Най-отгоре в средата слагаме маята и включваме на програма "Тесто".Изчакваме да свърши програмата и изваждаме готовото втасало тесто,което е стегнато,но меко и не лепне.

Разделяме на топки по 60 гр.всяка една.Ако искаме да са еднакви е хубаво да ги изтеглим.Всяка топка правим на фитилче и съединяваме двата края като геврече.В чиния слагаме сусама.Готовите гевреци топим в леко подсладена вода или мажем с четчица отгоре и ги слагаме в сусама да залепне от всички страни.Нареждаме гевреците в тавичка и оставаме във включена на 40-50 градуса фурна за около 30 минути.Най-отдолу се слага тава с вода за да не изсъхват гевреците при печенето.

След 30 минути засилваме фурната на 190-200 градуса и печем около 20-30 минути.при нужда се обръщат да се зачервят и от другата страна.


ЗАБЕЛЕЖКА:
Тестото може да се замеси и на ръка.
В половината гевреци сложих сиренце като пълнеж и станаха още по-вкусни.
Една част направих продълговати,а не кръгли.
От тази доза излизат 14 геврека по 60 гр.всеки един.