петък, 26 април 2013 г.

КОЗУНАК ПО НЕМСКА РЕЦЕПТА С ТЕЧНА СМЕТАНА


ПРОДУКТИ:
550 гр. брашно за козунаци
20-25 гр.прясна мая или 1 пак.суха мая
150 гр.захар
2 яйца + 1 белтък 
250 гр.течна сметана
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
ЗА ПЛЪНКА:
стафиди
локум
ЗА НАМАЗВАНЕ:
жълтъка с малко олио
Разтваряме захарта в течната сметана.Разбъркваме маята с малко от подсладената сметана и оставаме на топло да се задейства.Към останалата сметана със захарта прибавяме разбитите яйца,ванилията,настърганата лим.кора.Слагаме тази смес в контейнера на машината за хляб.Изсипваме половината пресято брашно.В единия край слагаме солта и изсипваме останалото брашно.Най-отгоре поставяме задействаната мая.Включваме машината на програма за месене на тесто .Когато спре да меси вадим тестото и го нагъваме няколко пъти,без да го натискаме,а само издърпваме и нагъваме.Получава се мн.лепкаво тесто,затова си намазняваме леко ръцете с малко олио.Връщаме тестото в машината и оставаме да свърши програмата.Ако тестото не е изпълнило контейнера оставаме докато втаса добре.Аз го прехвърлям заедно с контейнера във фурната,включена на 40 градуса и изчаквам да втаса.

Готовото тесто вадим на плота,който сме намазали с малко олио.Още при самото втасване ще видим,че са се образували вече конците.Това си личи и на снимките по-долу.




Отново нагъваме тестото няколко пъти по същия начин,без да го месим и натискаме.Разделяме на две за два козунака или оформяме един голям.
Правим фитилите като раздърпваме леко във въздуха и с леко почукване на плота.Слагаме стафидите и парченца локум.

Затваряме фитила.По този начин правим и останалите,след което заплитаме.

Слагаме готовите козунаци във формите,застлани с хартия за печене и връщаме пак във фурната при 40 градуса за второ втасване.Оставаме така около 1 час.Вадим,мажем с жълтъка разреден с малко олио и ръсим със захар и филирани бадеми.Връщаме отново във фурната и засиваме на 175 градуса.Печем около 35 минути.Вадим готовите козунаци върху скара да поизстинат и ги завиваме в мембрана да не съхнат.В това състояние,докато са пресни,но изстинали можем да ги сложим във фризера.
Ето и резултата: