МАЛКИ ХИТРИНКИ


1. Една ябълка или разрязан на две лимон са достатъчни, за да ухае банята приятно. 

2. Не напълвайте вазата с много цветя, за да бъдат по-трайни. 

3. Когато боята за обувки се е свършила, намажете ги със салфетка, напоена с крем за ръце или тоалетно мляко. 

4. Гребени и четки ще почистите лесно от мръсотията, ако периодично ги потапяте в хладка вода, в която сте поставили 3 супени лъжици белина и 3 супени лъжици сода бикарбонат. 

5. Няколко резенчета прясна краставица върху клепачите ще заличат всякаква умора от очите. 

6. Яйцата се белят по-лесно, ако се варят в подсолена вода. 

7. Наранени мебели ще оправите със смес от щипка нескафе и препарата, с който по принцип почиствате мебелите. Ако нараняването не изчезне, повторете операцията. 

8. Петно от вино или кафе върху покривката ще почистите успешно, ако го поръсите с малко готварска сол, а след това го изперете и изплакнете обилно с вода. 

9.Съд, загорял при варене на мармалад или сладко, ще почистите, като сипете в него малко вода и 2 лъжици вино. Сложете го на огъня да ври, докато се отдели загорялата повърхност. 

10.Варовитата утайка в съдовете ще почистите, като сварите в тях смес от оцет. сол и черупки от яйца или 2 картофа и газирана вода. 

11.В съдовете, в които загрявате вода. няма да се наслоява варовита утайка, ако сложите на дъното една добре почистена (изварена) мида. Утайката ще се натрупва върху нея. 

12.Приборите за храна ще имат блясък, ако ги сложите да врят десетина минути във вода. в която са се варили картофи. 

13.Съдовете от бакър не бива да се чистят със стоманена въл-на, а с тампон, напоен в оцет и натопен в сол. За да върнете блясъка им, изтрийте ги с резен лимон. 

14.Ако съдовете от стъкло и порцелан са загубили блясъка си; 

 а) натопете ги в отвара от коприва; 

 б) измийте ги със смес от вода, оцет и утайка от кафе или с вода, в която сте разтворили морска сол и оцет. 

-Съдове от порцелан, по които има тъмни петна, ще по-чистите, като най-напред ги измиете с хладка вода и „Веро", след това ги посипете със сол и изтриете петната с кърпа, натопена в спирт. 


-Кристалните съдове се мият с мека кърпа в хладка сапунена вода, в която е прибавен малко боракс. Добре измити и сварени люспи от картофи са чудесно сред-ство за почистване на стъкло и кристал. 


-Бутилки се измиват идеално и бързо: 

 а) с едро счукани черупки от яйца; 

 б) със смес от оцет, морска сол, нарязани люспи от сурови картофи и топла вода; 

 в) ако са мазни - с утайка от кафе или със смес от пепел и трици от букови дърва. 

15.Кутии и съдове, които са получили неприятна миризма, изплакнете с топъл разтвор от равни части вода и оцет 

16.Успешно почистване на петна от кафе се постига, като се приготви разтвор от 3 части сапунена вода и 1 част спирт. Ако водата е твърда, се прибавя малко готварска сол за омекотяване. 

17.Ако котето, което толкова много обичате, има странния навик да спи точно на фотьойла, на който сядате, за да гледате поредния сериал, лесно можете да си извоювате територията обратно, като поставите между възглавничките малко нафталин в торбичка. На вашата котка това никак няма да се хареса и вие най-после ще се почувствате господар на положението. 

18.Имате куче или коте, но то все още не е приучено да ходи по нужда на определено място. Не се притеснявайте. Вместо постоянно да му се карате, когато е направило поредната беля, по-добре вземете едно сандъче, напълнете го с пясък и му прибавете няколко капки белина. Грижата ви ще отпадне. 

19.За да има вашият домашен любимец лъскава козина, добавяйте към храната му малко олио или масло. Така и самата ви гозба ще му се стори по-вкусна, а резултатът ще бъде налице много скоро. 

20.За петна по дрехите: 
- Направете смес от сода за хляб и вода и я нанесете върху петното. Оставете я така за час и после изперете. 
- Изстискайте лимон. Лимоновият сок съдържа цитрусова киселина, чието избелващо действие работи добре при бели тъкани и за петна от сладко. Направете паста от сода за хляб и лимонов сок и оставете половин час върху петното, преди да изперете дрехата. 
- При петна от кетчъп, кръв, трева или плодов сок използвайте бял (ябълков) оцет. Натрийте върху петното и оставете да действа няколко минути преди да изперете. 
Ако сте забравили мокра кърпа и тя е мухлясала: 
- Добавете няколко капки карамфилово масло, масло от лимон или евкалипт при изплакване. 
- Накиснете кърпата в смес от ябълков оцет и вода. Формулата се определя от обонянието ви: колкото повече мирише на мухъл, толкова повече оцет и по-малко вода. Оставете 10-20 минути и изперете в топла вода. 
Ако банския ви костюм мирише неприятно: 
- Накиснете го в смес от оцет и вода, но само за няколко минутки, защото може да повредите деликатната тъкан. После изплакнете с хладка вода. 
Захабените чаршафи: 
- За да избелите спалното си бельо, добавете ? чаша лимонов сок при пране. Настройката на режима за пране на пералнята ви е както обикновено... За постигане на най-добри резултати, оставете чаршафите да съхнат на слънце – така ще увеличите избелващия ефект. 
- За омекотяване на прането, може да добавите една супена лъжица ябълков оцет или ? чаша сода за хляб при изплакване. 
- За аромата на спалното бельо добавете няколко капки от любимото ви ароматно масло – зелен чай, лавандула, бор, роза и пр. при изплакване. 
- Направете торбички с лавандула и ги поставете там, където съхранявате чаршафите си. 

21.Бира – Топлата светла бира помага при болки в корема и при настинки. Тя е обаче и перфектно почистващо и полиращо средство за тъмните дървени мебели и за сребърните прибори и бижута. 

22.Бяло вино – Когато капне червено вино върху новата покривка или върху килима, всеки се хваща за солта, която премахва виното, но петното остава. Ето защо петната от червено вино трябва веднага да се покрият с бяло и да се попият с кърпа или кухненска хартия. 

23.Сол - Белите кристалчета струват стотинки, но са ценни като златото. Потапянето на сребърните и медните прибори и съдове в разтвор на вода, сол и оцет, ще им даде нов живот. Ако натъркате със сол каните и чашите за чай, ще отстраните всякакви следи от любимата напитка. 

24.Картофи – Ако напълните ваза с вода и няколко обелки от картоф и я оставите да постои така известно време, ще я почистите трайно от варовика. С настърган картоф малко настърган сапун и подходяща четка, можете да почистите килима, като оставите разтвора да действа около половин час, след което оставяте килима на проветриво място, да изсъхне или събирате излишната вода с прахосмукачката, ако има такава функция. 

25.Розмарин – Наситеният мирис на сушения розмарин прогонва молците и всякакви други насекоми, които нападат гардероба ви. С малко сушен розмарин, поставен в торбички от плат, можете да парфюмирате спалното бельо и дрехите. 

26.Черен чай – За да не остават следи от водата по прозорците, след като сте ги измили, можете да ги полирате с кърпа, напоена в горещ черен чай. За да лъщят дървените ви мебели пък, можете да прибавите към черния чай лъжичка бебешко олио. 

27.Белите петна от сняг по обувките и ботушите се премахват, ако се натъркат с разрязана глава кромид лук. 
   След подсушаване с мека кърпа, не пропускайте да ги намажете с течен парафин или мек вазелин.
 

[size=100]Почистване на кожени изделия[/size] 

[size=100]Когато кожухът е станал твърд, може да се възвърне мекотата му, като се изтрие със смес от един жълтък и 1 супена лъжица вазелин. Към тази емулсия се прибавя половин чаена лъжичка глицерин и се разрежда с 0,5 л вода. С тази емулсия се трие кожената страна на кожуха и тя запазва своята мекота дълго време. 
Петната от кожухарски изделия се отстраняват със специални разтвори: равни части от денатуриран спирт и амонячна вода, три части готварска сол и 50 части вода. С такива разтвори се намокря чиста ленена кърпа и с нея се изтрива изделието. 
Петна от мазнини върху синтетични кожени изделия се почистват със смес от картофено нишесте и бензин. 
Синтетичният каракул не трябва да се чисти с бензин. 
Велурените дрехи в резултат на по-дълга употреба се изтъркват на определени места и започват да лъщят. Тампон от памук се потапя в чаша прясно мляко, в което е прибавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат или в разтвор на 3/4 части вода и 1/4 част амоняк. Изтриват се определените места, след това се обработват с тампон, напоен в чиста вода, и накрая със силно разреден разтвор на оцет (1 чаена лъжичка оцет на 1 л вода). 
Велурени обувки могат да се почистят с ученическа гума, среда от хляб и суха сол. 
Черни обувки могат да се почистят с черна лента за пишеща машина. 
Велурени ръкавици се почистват с амоняк, като се вземат 1 част амоняк и 4 части вода. След това се изтриват с памучен тампон, напоен с чиста вода, и накрая със силно разреден разтвор на оцет (1 чаена лъжичка на 1 л вода). 
Изделия от кожа е нужно от време на време да се изтриват с глицерин или с кора от портокал, особено яката И маншетите. По Този начин се възвръща първоначалният им блясък. 
Кожени износени обувки могат да се освежат с терпентин, към който се прибавят 3-4 капки мляко. 
Кожени чанти с тъмни цветове придобиват блясък, ако се изтрият с памучен тампон, напоен с лимонов сок. Утайката от сварено кафе също придава блясък на кожените артикули. Гъстата влажна каша се завива във вълнено или фланелено парче и с енергични движения се трият кожените чанти, портмонета или обувки.
[/size] 

[size=100]Почистване на плюш и кадифе[/size] 

[size=100]Плюш и кадифе, които са замърсени от хранителни продукти, се почистват, като се подържат известно време над пара, а след това се изтриват леко с меко фланелено парче, което е потопено във воден разтвор на амоняк или денатуриран спирт (1 супена лъжица на 1 л вода). 
Бял плюш се чисти с картофено нишесте и бензин (две чаени лъжички нишесте на половин чаша бензин). След като изсъхне, нишестето се изтърсва и изчетква. Кадифето се чисти най-напред от праха и след това се изтрива внимателно с мек тампон, напоен с бензин, а след като изсъхне, с тампон, напоен с денатуриран спирт. Изделия от плюш и кадифе не трябва да се чистят с ацетон, оцет и да се перат.
[/size] 

[size=100]Почистване стъклата на прозорците, очилата и огледалата[/size] 

[size=100]Прозорците може да измиете с хладка вода, в която има прибавен малко оцет (2-3 супени лъжици на 1 л вода). 
Ако се наложи да измиете замръзнали прозорци, върху повърхността на които има скреж и лед, разтворете 2 супени лъжици готварска сол в 1 чаша вода. С този концентриран разтвор изтривате стъклата, докато падне ледът, и след това ги избърсвате със суха мека кърпа. 
Можете да предотвратите изпотяването и замръзването на прозорците, като от вътрешната страна ги намажете с разтвор на спирт и глицерин. Той се приготвя, като се смесват 1 част глицерин и 10 части денатуриран спирт. 
Стъклата и огледалата в мебелите можете да измиете със смес от равни части вода и амоняк, като внимавате да не попадне върху полираната част на мебелите. Измитите стъкла се изтриват до сухо с мека тъкан. 
Когато мажете рамките на прозорците с боя, можете да замърсите стъклата, затова предварително залепете книжни ленти. Засъхнали капчици боя върху прозорците най-напред внимателно се отстраняват с нож, а следите се изтриват с ацетон или терпентин. Ако върху огледалата има петна от мухи, обелете и разрежете на две глава кромид и изтрийте огледалото. След това намокрете кърпа с вода, в която има прибавена малко синка ултрамарин, и избършете огледалото. Накрая избършете огледалото със суха кърпа до блясък. Петна от мухи се отстраняват също с тампон, напоен с оцет. 
Следи от мухи върху полилеите и абажурите се премахват с памучен тампон, който е напоен със спирт. 
Изтривайте стъклата на очилата с мека кърпа - фланелен тип, за да не се образуват драскотини. Оптическите стъкла на очилата можете да почистите и с тампон от памук, леко напоен със спирт. 
Можете добре да почистите стъклата на очилата, като от двете страни ги изтриете с памук, върху който са нанесени 1-2 капки глицерин, и след това ги избършете със суха мека кърпа. 
Ако смажете стъклата на очилата със смес, която съдържа 3 тегловни части глицерин, 7 тегловни части течен сапун и няколко капки терпентин, и след това ги избършете с чиста мека кърпа, ще се избегне тяхното изпотяване.
[/size]
 


 

Коментари