вторник, 28 май 2013 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ


ПРОДУКТИ:
1 л.прясно мляко
6 големи или 7 малки яйца
200 - 250 гр.захар
2 ванилии
200 гр.захар за карамелизиране
1-2 с.л.вода

Млякото и захарта се затоплят да се стопи захарта.Свалят се от огъня и се прибавят ванилията и разбитите предварително яйца.Разбъркваме добре.В незалепващ тиган карамелизираме захарта с 1-2 с.л. вода,като внимаваме да не загори.Трябва да добие меден цвят.Разпределяме готовия карамел на дъното на купички подходящи за крем карамел.

Отгоре изсипваме млечната смес.


Слагаме купичките в дълбока тава и наливаме вода в тавата до средата на купичките.Печем във фурната на 170 градуса около 1 - 1и 1/2 часа в зависимост от фурната като внимаваме водата в тавата да не заври,защото карамела става така на шупли.Ако е необходимо доливаме студена вода за да я охладим или топла вода в случай,че водата намалее.

Сервираме като обръщаме карамела в подходящи чинийки.