ПРОДУКТИ ЗА 4-5 ПОРЦИИ:
10 средно големи тиквички
0,500 кг.кайма (смес)
6-7 с.л.ориз ( 1 каф.чашка )
1 главичка ситно нарязан лук
2-3 стръка зелен лук,нарязани на ситно
1/2 настърган морков
магданоз,копър,гюзум
сол,ч.пипер
1 скилидка чесън
1 кубче knor или 1ч.л.пикантина
ЗА ЯЙЧЕНО - ЛИМОНОВИЯ СОС:
2 яйца
сок от един лимон
Приготвяме плънката: Запържваме лука и каймата.Добавяме ориза,моркова,чесънчето и подправките.Сваляме от огъня.
Подготвяме тиквичките.След като сме ги измили,издълбаваме вътрешната част с помоща на лъжичка или на специален инструмент.
Посоляваме леко тиквичките отвътре и пълним с пълнежа.За по лесно аз ги режа на две.Така ги чистя и пълня.
Слагаме готовите тиквички в тенджера,добавяме олио,доливаме вода до средата на тиквичките,добавяме knor или пикантина,няколко зрънца черен пипер и варим на слаб огън около 40 минути.При нужда доливаме още топла вода по време на варенето.Хубаво е да остане течност за да направим яйчено-лимоновия сос.
След като се сварят тиквичките изключваме котлона и заливаме със соса,като разклащаме внимтелно тенджерата с две ръце.
ЗА ЯЙЧЕНО-ЛИМОНОВИЯ СОС:
Разбиваме добре яйцата с лим.сок.Добавяме по малко от горещия бульон,както правим застройка за супа.Бъркаме непрекъснато да се уеднакви температурата.Заливаме горещото ястие и разклащаме.Ако искаме да е по-гъст соса добавяме към яйцата 1/2 ч.л.нишесте.
Вкусноооо..............
Коментари
Публикуване на коментар