петък, 7 юни 2013 г.

КАЗАН ДИБИ

Казан диби е турски десерт,който наподобява нашия крем карамел,но е без яйца.Казан диби означава "стъргане на казана"т.е.загорял на дъното на казана крем.Получава се една карамелизирана,златиста коричка,като че ли е обиран от дъното на казана.Кремът се приготвя много бързо и на мен лично много ми допада като десерт.


ПРОДУКТИ:
1л.прясно мляко
2с.л.оризово брашно
2с.л.нишесте
2с.л.брашно
1ч.ч.захар
1/2ч.л.сол
1 ванилия

ЗА ТАВАТА:
3с.л.пудра захар
1с.л.масло

Първо трябва да подберем една незалепваща тефлонова тавичка или алуминиеева с размери 24 Х 38.Намазваме я с предвиденото масло и наръсваме с цедка равномерно пудрата захар.Слагаме на котлона на бавен огън и започваме да въртим тавата,докато се карамелизира пудрата захар,като внимаваме да не загори.

Отстраняваме от котлона и приготвяме крема.Слагаме 800 мл.от млякото на котлона заедно със захарта,солта и ванилията да заврят.Отделно в 100 мл.мляко разтваряме оризовото брашно и нишестето.Изсипваме към млякото и бъркаме.Щом започне да се сгъстява добавяме брашното,разтворено в останалото 100 мл.мляко.Оставяме да поври няколко минути,като не спираме да бъркаме.Готовия крем изсипваме в тавата върху карамелизираната захар.

След като изстине и се постегне навиваме внимателно на руло.



Сервираме с нарязани на ситно орехи.Аз добавям понякога и смлени на ситно обикновени бисквити.