КАНЕЛОНИ С КАЙМА




 ПРОДУКТИ:

 12 до 15 канелони  (120 - 150гр)
500 гр кайма смес
1 глава лук
3-4 домата
1 с.л.брашно
50-60мл.прясно мляко
сол,захар,ч.пипер,риган
магданоз,2 скилидки чесън
кашавал или пармезан за наръсване отгоре

за салцата:
4-5 домата
сол,захар,магданоз,чесън
или
готова консервирана салца от буркани овкусена

Първо приготвяме пълнежа за канелоните.Запържваме нарязания на ситно лук.Добавяме и каймата и бъркаме да не стане на бучки.Доматите минаваме през мулти, ако са пресни или настъргваме на рендето.Заливаме с тях запържената кайма.Добавяме сол и захар на вкус и всички подправки и оставяме да поври.Когато се посгъсти прибавяме една равна супена лъжица брашно.След една-две минути заливаме и с прясното мляко.Разбъкваме добре и сваляме от огъня.


Приготвяме и слацата за канелоните.В сгорещено олио изсипваме доматите,предварително минати на мулти или ренде.Добавяме подправките.Варим на слаб огън,но не сгъстяваме много.Салцата трябва да остане малко по-редичка.
Взимаме една пуричка-канелон в дланта си изправен така,че да се запуши долния отвор.С помоща на малка лъжичка пълним с кайма като избутваме с обратната част на лъжичката.Трябва да се напълнят плътно.Редим готовите канелони в тавичка едно до друго без да има разстояние помежду им.Заливаме с готовата салаца така,че да се покрият.Ако не ни стига доматената салца добавяме малко водичка.


Слагаме във фурната на 180-185 градуса за около 35-40 минути.Проверяваме с вилица.Ако са омекнали канелоните - значи е готово.
Вадим от фурната,ръсим с настъргания кашкавал или пармезан и връщаме отново.Запичаме още 5-10 минути,докато се разтопи кашкавала.

Сервираме ястието топло.








Коментари