вторник, 9 юли 2013 г.

СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИ

Става чудесно на вид и вкус сладко,с хрупкави стъклени парченца,подобно на рачела.Не си личи,че е от диня и не може да се използва за намазване на филийки.Яде се така за подслаждане а е и подходящо за гарниране на торти,сладолед,кексове.Също така може да се подсушат леко парченцата,да се овалят в захар и така стават като захаросани плодове - цукати.Коричките може да се нарежат с къдраво ножче и така стават по-красиви,но аз нямах търпение и си ги нарязах с ножа.


ПРОДУКТИ:

1 кг.динени кори
1 кг захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
2 с.л.мед или глюкоза
настъргана лимонова или портокалова кора
сока от 1 лимон или 1 ч.л.лимонтозу

Първо изчистваме корите от червената и зелената част.


Нарязваме на лентички или квадратчета.

Слагаме в съд,заливаме с вода,в която сме разтворили хлебна сода (на 1л.вода - 1 ч.л. сода).Оставяме за 2-3 часа така.
Изплакваме в няколко води.Слагаме на котлона водата със захарта да заврът и изсипваме динените корички.Варим около 30-40 мин.Изключваме котлона и оставаме така сладкото за 24 часа.На другия ден отново включваме и варим за около 30 мин.Добавяме меда или глюкозата,лим.сок или лимонтозуто,настърганата лим.кора и варим още 5 минутки.Накрая добавяме и ванилията.Затваряме в бурканчета докато е горещо и обръщаме с капачките надолу.