четвъртък, 15 август 2013 г.

ГЮВЕЧЕТА ОТ ТЕСТО


Какво по-хубаво от едно добре поднесено ястие?
Ето как с малко труд може да изненадате вашите близки и гости.




ПРОДУКТИ:
300 гр.брашно
150 мл.топла водичка
10 гр.жива мая или съответстващата на нея суха мая
2 с.л.олио
1 к.л.сол
1 ч.л.захар
сок от 1/3 лимон

Размиваме маята в малко от топлата водичка.Правим кладечне в брашното и изсипваме в него всичките продукти.Замесвме тесто и го оставаме на топло да втаса.Готовото тесто делим на 3 или 4 топки в зависимост колко големи ще правим гювечетата.От всяка топка отделяме малко тесто за капачето.Отваряме тестото с точилката на кръг.Вземаме огнеупорни купички или глинени гювечета,ако имаме такива.Обръщаме гювечето обратно и го намазваме хубаво с масло.Отгоре слагаме отворения с точилката кръг и притискаме леко около гювечето да приеме неговата форма.Излишното тесто се изрязва.Същото правим и с капака.



Върху капака можем да направим украса със солено тесто.

Слагаме гювечетата върху скарата на фурната без да чакаме повторно втасване.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса,докато добият златист цвят.След като ги извадим внимателно отлепяме тестото с помоща на ножа.




Пълним готовите гювечета с ястие по избор (с изключение на супи).Аз ги напълних със свински хапки с гъби и сметанов сос.