петък, 23 август 2013 г.

ЛУКУМАДЕС


ПРОДУКТИ:
500 гр.брашно
2 и1/4 ч.ч.хладка вода
1,5 пак.суха мая
1 сфинаки (малка ракиена чашка) узо
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
2 с.л.олио


Пресяваме брашното и правим едно кладенче в него.Изсипваме солта,захарта,узото,олиото и разтворената в малко от хладката вода мая.Изсипваме и останалата вода и замесваме.Получава се много лепкаво тесто.

Завиваме с кърпа и оставаме да втаса.Тестото трябва да удвои обема си.


Слагаме в малка тенджерка олио (трябва да е доста олиото и да се получи като маслена баня) и загряваме на котлона.В чаша с вода слагаме една чаена лъжичка.С мокра ръка гребваме от тестото и стискаме с шепа,така че да излезе от тестото между палеца и показалеца с големина на орех.С мократа лъжичка загребваме това тесто и пускаме бързо в сгорещената мазнина.Повтаряме същата процедура като всеки път топим лъжичката във водата.След като станат 6-7 топки спираме и започваме леко да ги обръщаме с решетъчна лъжица.Топките се качват на повърхноста на олиото.

След като добият хубав златист до кафяв цвят ги вадим на домакинска хартия.Продължаваме по същия начин с останалото тесто.Сервираме с мед и ръсим с канела и орехи.Също много вкусни са с шоколад или разредена с малко мляко меренда.