сряда, 14 август 2013 г.

ПИТКИ ДЖОБ



ПРОДУКТИ:
за 8 питки

3 ч.ч.брашно
1 и 1/8 ч.ч.топла вода
1,5 ч.л.суха мая или 1/2 пакетче прясна
1 ч.л.сол
1,5 ч.л.захар
1 с.л.зехтин или олио
1 ч.ч. - вместимост 240 мл.

От изброените продукти замесваме тесто (ако е прясна маята предварително я разтваряме с малко от топлата водичка).Оставаме тестото да втаса и удвои обема си.


Разделяме на 8 топки.Отново оставаме за 10 мин.да си почине.

Всяка топка разточваме с точилката на питка с диаметър 17-18 см.Оставаме питките за 30 минути.


Загряваме предварително фурната на 250 градуса (много важно условие).Слагаме 2 или 3 питки направо на скарата на печката и печем около 5-6 минути до леко кафяво.Не бива да се препичат,защото ще станат твърди.Вадим от фурната и завиваме в леко влажна кърпа.


Питките се надуват като балони и са кухи отвътре.
Пълним с каквото пожелаем и си ги хапваме.