вторник, 27 август 2013 г.

КЮНЕФЕ


Кюнефе е сладкиш от турската кухня.В него са съчетани сладко и солено,аромат на масло и лимон и преди всичко хрупкав и сочен кадаиф.

ΠΡΟДУКТИ:
за около 15-на рулца

кадаиф
около 200 грама безсолно сирене от растителни продукти или
безсолна извара или филаделфия
50 мл.прясно мляко
1 ванилия
настъргана лимонова кора
80-100 гр.краве масло
шам фъстък ( при липса слагаме орехи)

За сиропа:
200 гр.захар
140 мл.вода
кора на 1 лимон
малко лим.сок

Първо разчепкваме кадаифа.В купичка смесваме сиренето с прясното мляко,ванилията и настърганата лим.кора.Ако искаме да е сладко можем да добавим малко п.захар или подсладено кондензирано млако.Аз го направих без подсладител както е в оригиналната рецепта.

Разтапяме маслото.Вземаме малко кадаиф,напръскваме с разтопеното масло и слагаме една чаена лъжичка от сиренето.Наръсваме с нарязаните на едричко ядки.

Завиваме на рулце.

Готовите рулца нареждаме в намазана с масло малка тавичка.


След като направим всичките рулца наръсваме и отгоре с разтопено масло.


Печем в умерена фурна докато се зачерви кадаифа.


Вадим от фурната и оставяме да изстине.През това време приготвяме сиропа.
Заливаме изстиналия кадаиф с горещия сироп.