петък, 13 септември 2013 г.

"КАРИДОПИТА" - ГРЪЦКИ СИРОПИРАН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И КАНЕЛА


ПРОДУКТИ:

6 яйца
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч.галета
2 ч.ч.брашно
2 ч.ч.захар
1 ч.ч.орехи
1 ч.л.канела
щипка карамфил
1 ч.л.какао
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода за хляб

ЗА СИРОПА:
3 ч.ч.вода
2 и 1/2 ч.ч.захар
1 ванилия
малко лимонов сок
Първо приготвяме сиропа.Слагаме водата и захарта в тенджера и варим 3-4 минути.Към края прибавяме ванилията и лимоновия сок.Оставяме настрана сиропа да изстине.

Бием яйцата със захарта до побеляване.



Прибавяме прясното мляко,олиото,канелата,карамфила,какаото,бакпулвера и содата и продължаваме да бием докато се смесят хубаво всички съставки.

Добавяме галетата,брашното и орехите и бием още 2-3 минути.

Изсипваме сместа в намазана с олио тава .Аз използвах тава с размери приблизително 26 на 38см.Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.Проверяваме с клечка за зъби дали се е изпекъл.Вадим от фурната и заливаме топлата каридопита със студения сироп.Отгоре наръсваме с орехи.