четвъртък, 5 септември 2013 г.

ДЪРПАНА ВИТА БАНИЦА



ПРОДУКТИ:
600 гр.брашно
300 мл.хладка вода
5 с.л.олио
1-2 с.л.оцет
1,5 ч.л.сол
сирене (за пълнежа)
мазнина за листите - олио,мас,масло,маргарин

Замесваме меко и еластично тесто.

Разделяме на 10 топки.Намазваме ги с олио,покриваме с кърпа и оставяме за час да почине.

 В купичка загряваме олио да е горещо колкото да издържат пръстите на ръката ни в него.Топим една топка в горещото олио за секунди.

Вадим и раздърпваме първо малко с ръце.На домакинския плот слагаме една кърпа и поставяме получилата се питка.Започваме да раздърпваме краищата с пръсти,докато се получи тънка прозрачна кора.Може да се скъса на места,но това не бива да ни притеснява.Ако краищата останат дебели се изрязват с ножа.


След като приключим наръсваме с ръка малко мазнина и натрошено сирене.


Хващаме единия край на кърпата и повдигаме леко така,че листа започва да се навива на руло.




Получилото се руло усукваме съвсем леко,навиваме на охлювче и слагаме в намазана с мазнина тавичка.


Така правим и с останалите листи.


След като свърши тестото и напълним тавата,слагаме на няколко места отгоре парченца масло.


Готовата баница аз пека на 185 градуса на вентилатор около 40 минути,след което вадя тавата и напръсквам с вода отгоре.Връщам във фурната и пека още 5-10 минути.








Банички със спаначена плънка


Тестото е същото,а за плънката запържвам зелен лук и спанак.След това прибавям 1-2 яйца и натрошено сирене.