петък, 6 септември 2013 г.

ПАНДИШПАНЕНО РУЛО С ДОМАШНО СЛАДКО


ПРОДУКТИ:

6 яйца
1 ч.ч.брашно с набухвател
1 ч.ч.захар
1/2 ч.л.сол
1 с.л.лим.сок
ванилия

За пълнежа:
сладко
маргарин
орехи
разбита сметана за намазване отгоре

Ако искаме да е кафяв блата изваждаме 1/4 ч.ч.от брашното и го заменяме с 1/4 ч.ч.какао


Първо бием белтъците с лимоновия сок на сняг.
Отделно бием жълтъците ,захарта,ванилията и солта.
Прибавяме всичкото брашно и бием на слаба скорост на миксера.
С една шпатула внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци към жълтъците и размесваме полека да се смесят двете смеси.

Застиламе плитка тава с размери 36/32см.с хартия за печене.Аз използвам плитката тава от фурната.Изсипваме сместа в нея и заравняваме с шпатулата.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути.Блатът трябва  да добие златист цвят.Не трябва да се препича много,защото ще се чупи при навиването.


Вадим готовия пандишпан от фурната и отлепяме внимателно хартията.Поставяме топлия блат върху влажна кърпа и навиваме на руло заедно с кърпата.Оставяме така докато изстине.


През това време смесваме едно бурканче домашен конфитюр с малко маргарин и нарязани на едричко орехи.Вместо маргарин може да смесим конфитюра с малко разбита сметана.
Развиваме вече изстиналия блат и намазваме цялата повърхност със сладкото.Завиваме отново на руло.


Готовото руло намазваме с разбита смета и наръсваме със смлени орехи или шоколадови пръчици.
ЗАБЕЛЕЖКА: Пълнежа на рулото може да бъде заменен с шоколадов мус,крем или друг по наше желание.