понеделник, 23 септември 2013 г.

КАРТОФЕНИ БАГЕТИ




 Рецептата за тези багети видях в блога на Веси Казакова "Сладко и солено".Изглеждат толкова апетитни и съблазнителни,че не можах да устоя и си ги направих.От нейната доза излизат 4 багети.Аз намалих количествата на продуктите и направих две.Станаха толкова пухкави,мекички и вкусни.Ето моите пропорции за тестото:


ПРОДУКТИ ЗА 2 БАГЕТИ:
210мл.айрян
3 с.л.олио
1 с.л.суха мая
1 непълна ч.л.сол
1 пълна ч.л.захар
1 голям сварен картоф или 2 по-малки(следващия път ще измеря точно грамажа на картофите)
около 360гр.брашно

Сварените картофи се намачкват или пасират на блендера.Смесват се с останалите продукти.Добавяме по малко от брашното и замесваме меко нелепнещо брашно.При нужда се намаля или добавя брашно.Тестото може да се направи и в машината за хляб.Покриваме с кърпа и оставаме да втаса.

 Тестото е втасало,когато като натиснем с пръст в него остава отпечатък.


Разделяме готовото тесто на две.Вземаме едната полвинка и слагаме на набрашнения плот.С пръстите на ръката започваме да навиваме като руло откъм срещуположната на нас страна и леко притискаме.Повтаряме няколко пъти тази
 процедура като така тестото се удължава и добива формата на франзела.




С помоща на нож или ножица правим резки отгоре.
Другия вариант е като с ножица наклонена под 45 градуса правим отгоре резки на разстояние около 2 пръста,като не режем тестото до долу.Отрязаните парченца премятаме едно на дясно,едно на ляво и така става като житен клас.



Оставяме тестото отново да втаса за около 30-40мин.
Печем на 200 градуса около 25-30 минути.Аз ги пеках направо на силиконова подложка върху скарата на фурната.