понеделник, 9 септември 2013 г.

ПАНИРАН ЛУК - ХРИЗАНТЕМА И ЛУЧЕНИ ХАЛКИ


ПРОДУКТИ:
2 големи лука
равни количества бяло брашно,царевично брашно и галета
2 яйца,разбити с малко газирана вода

ЗА ЛУЧЕНОТО ЦВЕТЕ

Изчистваме лука от люспите като запазваме долната страна откъм корена.Там изрязваме само мустачките на лука.Това се прави с цел да се запазят листенцата на цветето след това.В противен случай се разпадат много лесно.С ножа режем на кръст лука като не стигаме до долу.След това режем още веднъж на кръст по същия начин,като се получават 8 разреза.


Внимателно изваждаме с ножа сърцевината на лука.
Готовия лук накисваме в студена вода за 30 мин.до 1 час,след което го вадим и оставяме върху хартия малко да се отцеди от водата.Внимателно разделяме с ръце листата.


В купа смесваме двата вида брашно с галетата.Отделно в друг съд разбиваме двете яйца с малко газирана вода.
Първо топим лука в брашняната смес с разрязаната страна нагоре и обсипвме хубаво с брашно,като разделяме с пръсти листенцата.

Отупваме леко да падне излишното брашно.Топим лука в яйчената смес.

 След това слагаме отново в брашното,като пак обсипваме отгоре хубаво да полепне навсякъде.

В малка тенджерка загряваме олио,което трябва да е достатъчно да покрива лука.Пържим докато добие хубав златист цвят.Ако е необходимо обръщаме лука с решетъчна лъжица да се изпържи и от другата страна.
Вадим готовия лук на домакинска хартия за малко да се отцеди и сервираме топъл.



ЗА ЛУЧЕНИТЕ ХАЛКИ

Режем изчистения лук на филийки.Отделяме с ръце халкичките и панираме по същия начин като лука - цвете.
Пържим в сгорещено олио.