петък, 13 септември 2013 г.

СЛАДКИШ С МОРКОВИ "МЕЧТА"



Прави ми впечатление,че всички сладкиши,които съм правила с моркови са много вкусни.Първо направих сладко от моркови,което надмина моите очаквания и сега си го правя по всяко време на годината.След това направих торта с моркови,която в съчетание с филаделфия и е невероятно вкусна.Отново останах изненадана.Последва турския сладкиш с моркови - настъргани варени моркови смесени с бисквити и орехи - красив на външен вид и приятен за хапване.Сега дойде ред и на този сладкиш.Рецептата за него е на Димка Попкина,за което сърдечно и благодаря.Слакиша е лек и много приятен на вкус.Аз разбира се вмъкнах и нещичко от мен.По средата сложих разбита сметана и настъргани орехи.Получи се страхотно съчетание.А сега да преминем и към самата рецепта.


ПРОДУКТИ:

1 кг.моркови
5 ч.ч.вода
4 с.л.царевично нишесте
2 ч.ч.захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
малко натрошени на ситно орехи
200 мл.течна сметана
1 пълна супена лъжица пудра захар
1 пакет обикновени бисквити
кокосови стърготини за наръсване отгоре

Изчисвтаме морковите и ги нарязваме на кубчета.Слагаме ги в тенджера заедно с петте чаши вода и варим,докато поомекнат.


Готовите моркови минаваме на блендера да станат като бебешко пюре.

Смесваме със захарта и отново слагаме на котлона.Щом заври добавяме разтвореното с малко водичка нишесте,настърганата лимонова кора и лимоновия сок.Бъркаме,докато се получи кремче.Малко преди края прибавяме и двете ванилии.
 Смиламе бисквитите на блендера да станат на прах.
Отделно разбиваме сметаната на  гъст сняг (трябва да е студена,за да се разбие лесно).Щом се сгъсти добавяме една супена лъжица пудра захар и размесваме.Ако обичаме много сладко може да добавим още захар.
В тавичка застиламе ред натрошени бисквити.

Отгоре изсипваме една част от крема.Заравняваме внимателно с помоща на шпатула.

Отново ред бисквити.Отгоре застиламе разбитата сметана и ръсим с натрошени орехи.

Следва трети ред бисквити и завършваме сладкиша с крем.Покриваме сладкиша с кокосови стърготини.

Слагаме в хладилника да се охлади и сервираме.

ЗАБЕЛЕЖКА:
В оригиналната рецепта на Димка Попкина сладкиша е на 4 реда като се редуват ред бисквити - ред крем,без сметана и орехи.Как ще го правите изборът е ваш.И в двата варианта сладкиша е хубав и заслужава да го опитате.