понеделник, 18 ноември 2013 г.

ОБЛЕЧЕНИ ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ


Лек,ароматен и оригинално поднесен десерт.

Печени ябълки съм правила много пъти,но сега реших да пробвам като ги обвия с листи за баница.Получиха се страхотни.Листите станаха хрупкави с вкус на масълце,а самите ябълки запазиха формата си и са много вкусни с аромат на канела.В този вариант са идеално предложение за десерт когато имаме гости,за някакъв празник или за ежедневната ни трапеза.


ПРОДУКТИ:
3 листа за баница
6 ябълки
70 гр.масло
50 гр.орехи или бадеми(нарязани на парченца)
стафиди (по желание)
захар по 1-2ч.л.за всяка ябълка (според вкуса)
1ч.л.канела
малко коняк
п.захар за наръсване

Ябълките измиваме,обелваме и изчистваме вътрешноста с подходящ инструмент или с тънко ножче.Ако са с тънки кори може да не се обелят както направих аз,но все пак не рискувайте.За да ги почистя отвътре ползвах инструмента за почистване на пипер.(Моите ябълки не са белени,защото са с много тънки корички).


В купичка смесваме захарта,канелата,коняка,орехите и стафидите.
Всеки един лист за баница разрязваме на две.Така ще получим 6 листа.
Вземаме един лист и го напръскваме с разтопено масло.Ако обичаме много сладко може да наръсим със захар.Прегъваме листа на две и отново ръсваме малко масълце.
Слагаме ябълката в средата на листа и пълним отвора с канелената смес.
Хващаме един по един краищата на листа и обгръщаме ябълката като ги подпъхваме в отвора.
Притискаме с ръце листите около ябълката за да се оформят.
Готовите ябълки редим в пирексова форма с капак.Ако няма капак завиваме отгоре с алуминиево фолио.
Слагаме във фурната на 180-185 градуса и печем около 30-40 минути в зависимост от фурната,докато омекнат ябълките,след което отваряме капака и печем още десетина минути да се зачервят листите.
Готовите ябълки ръсим с пудра захар след като изстинат.







Същото може да направим и с круши.