неделя, 3 ноември 2013 г.

ГРИС ХАЛВА




ПРОДУКТИ:
1 пакет грис ( 500 гр)
200 мл.олио
настъргана портокалова кора (по желание)
стафиди,орехи

ЗА СИРОПА:
1,800 л.вода
800 гр.захар
2 пръчки канела
1/2 лимон



Първо приготвяме сиропа .Слагаме в тенджера водата,захарта,канелата и половиния лимон и варим докато се стопи захарта.През това време в отделна тенджера загряваме олиото.Добавяме гриса и запържваме,докато добие кафеникав цвят.Заливаме с врялия сироп (като предварително сме извадили пръчките канела и лимона) и енергично бъркаме с дървена лъжица,като внимаваме да не се изгорим.Сиропа непременно трябва да е врял и при добавянето му към гриса започва да бълбука.Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане,докато започне лъжицата да оставя лека следа по дъното на тенджерата.Малко преди да свалим от огъня добавяме настърганата портокалова кора,стафидите и нарязаните на едричко орехи.Изсипваме готовата халва в тавичка и заглаждаме с шпатула.Оставяме да изстине и да се стегне,режем на парчета и сервираме наръсена с канела.