вторник, 12 ноември 2013 г.

КЮФТЕНЦА ПО ЧИРПАНСКИ


ПРОДУКТИ:
за 4 порции

За кюфтенцата:
500-600гр.кайма
1 яйце
1/2 средна главичка лук
средата на една филийка сух хляб(накисната във вода и изцедена)
1/2 каф,чашка ориз
ч.пипер
магданоз

За соса:
5-6 картофа нарязани на кубченца
1 червена и 1 зелена пиперка
1 малка главичка лук
1 морков
1ч.л.червен пипер
1каф.чашка бяло вино
3-4 пресни домата или консервирани
3-4 скилидки чесън
1ч.л.брашно
сол,малко захар на вкус,даф.лист,чубрица,магданоз,ч.пипер на зърна

Първо замесваме каймата (добавяме и ориза).Оформяме малки кюфтенца,които леко запържваме (може да се пуснат направо във врящия сос,като ги овалваме в брашно.В този случай не се добавя друго брашно в ястието).Запържваме ситно нарязания лук,моркова,пиперките нарязани на жулиен и картофите.Добавяме червения пипер и след 1-2 мин.загасяме с виното.След като се изпари алкохола прибавяме смлените домати и водичка.Щом ястието заври посоляваме на вкус и допълваме всички останали подправки и кюфтенцата.Оставаме на слаб огън да поври до полуготовност.В купичка размиваме брашното с малко водичка,изсипваме в сосчето и разбъркваме.Сваляме от огъня и разпределяме ястието в гювечетата.Захлюпваме с капачета и слагаме във фурната.Запичаме около 15- 20 минутки до готовност.