сряда, 27 ноември 2013 г.

АШУРЕ




ПРОДУКТИ:

 250 гр.жито
100-120 г.захар
2,5л.вода
настъргана кора от 1 лимон
стафиди,сушени плодове
2 пълни с.л.нишесте
2-3 капки розова вода
орехи

Накисваме житото в половин литър вода от вечерта.На сутринта го слагаме в тенджера заедно с водата.Доливаме още 2л.вода и варим докато омекне.Една четвърт от житото се претрива през цетка или се смила на блендера.Смесваме ме го с останалото жито.Добавяме захарта и разтвореното в малко водичка нишесте и настърганата лимонова кора.Варим още 3-4 минути.Сваляме от огъня и прибавяме стафидите или каквито сушени плодове имаме (нарязани на парченца) и розовата вода.Готовото ашуре разпределяме в купички и оставаме да се охлади.
По желание можем да наръсим със смлени орехи и канела.