понеделник, 11 ноември 2013 г.

СЕЛСКИ ХЛЯБ
Каква прелест!!!Каква вкусотия!!!Какъв аромат на домашен хляб!!!
Благодаря на Веси Казакова за хубавата рецепта.Хляба е чудесен!!!! Изисква малко повече време и търпение за втасването,но е изключително лесен,тъй като не се меси.Тестото е влажно и лепкаво и се бърка с дървена лъжица или лопатка. 

ПРОДУКТИ:

350мл.хладка.вода
500гр.брашно
10гр.прясна мая или 1 пакет суха
1ч.л.захар
1ч.л.сол
1 таблетка вит."C"или 1с.л.лим.сок

В купа разбъркваме маята със захарта и водата и оставяме за десетина минутки да се задейства.Прибавяме пресятото брашно,солта и витамина или лим.сок.Бъркаме с дървена лъжица да се получи лепкаво тесто.

Покриваме с кърпа и оставяме на плота.След 15-20 минути разбъркваме с лъжицата като захващаме тестото откъм стените на купата и загръщаме към средата (разтегляме и загръщаме).Повтаряме това няколко пъти от всички страни,като по този начин вкарваме въздух в него.


Завиваме отново с кърпата и оставяме за около 1 час.Процедурата по разтеглянето с лъжицата и сгъването се повтаря 4-5 пъти на всеки 1 час.
Приготвяме една емайлирана тенджера с вместимост 5-6 литра или глинен гювеч.Аз го направих в глинен гювеч,но малко трудно го извадих,защото в горната си част се стеснява,но с малко усилия се справих.Намазваме стените на съда с олио и наръсваме хубаво с брашно.


Готовото тесто слагаме върху силно набрашнен плот,наръсваме и отгоре брашно и го сгъваме няколко пъти като плик,след което го слагаме в тенджерата или в гювеча със сгъвките надолу.


Захлюпваме с капака и оставяме за около час да удвои обема си.С нож правим два разреза на кръст,захлюпваме с капака и го слагаме в студена фурна.Включваме на 250 градуса и печем 1 час.Хлябът трябва да се зачерви и при почукване да кънти на "кухо",след което го вадим и оставяме да обиколи нивата.Получава се хляб с хрупкава коричка и  мека средичка.

Ето го и разчупен: