вторник, 17 декември 2013 г.

ГРЪЦКИ МАСЛЕНИ КУРАБИЙКИ С БАДЕМИ И ФУРМИ







Това са така наречените "курабиедес"в Гърция,които са толкова вкусни.Винаги съм си мислила,че са трудни да се направят.Съдържат голямо количество краве масло,оттам и изключителният им вкус.Обикновено в повечето рецепти количеството на маслото е 500-600 грама.Тези дни ми попадна тази рецепта,в която маслото е 230 грама и реших да ги направя.Резултата ме изненада.Получиха се изключително вкусни,ароматни и топящи се в устата курабийки,които не отстъват на купените.Може би са и по-вкусни,защото са пресни и домашно приготвени.Горещо ви ги препоръчвам.
Пробвайте ги!!!


ПРОДУКТИ:
От тази доза направих 22 курабийки

230гр.краве масло (използвайте хубаво кр.масло и в никакъв случай маргарин)
60гр.пудра захар
210гр.брашно
60гр.нишесте
1 -2 ванилии
щипка канела
щипка ( с върха на пръстите) сол
на върха на пръстите карамфил на прах
на върха на пръстите индийско орехче на прах

ЗА ПЪЛНЕЖА:

30-40гр.фурми (около 6-7 броя)
30-40гр.печени бадеми (става и с печени орехи)


пудра захар за овалване


В купа слагаме маслото,което не трябва да е разтопено,а меко (стайна температура) и смесваме с пудрата захар.Бъркаме много хубаво хубаво да стане на пухкав крем.Пресяваме брашното смесено с нишестето.Към масления крем добавяме канелата,карамфила,индийското орехче и по малко от брашното.Замесваме в началото с лъжица,а след това с ръце.
В началото тестото става на трохи.Мачкаме с ръце докато брашно и масло се сплотят хубаво.

Завиваме готовото тесто в стреч и оставяме в хладилника за 30 минути.През това време смиламе бадемите и фурмите на блендера.
След като измине необходимото време късаме от тестото малки топчета с големина на голям орех.С пръст правим дупка в средата да се получи като гъбка без пънче.Поставяме една лъжичка от плънката и загръщаме с пръсти да остане плънката в средата на топчето.Тестото е като пластелин и се работи много лесно с него.
Вместо плънка може да сложим накрая в тестото едро нарязани бадеми и след престоя в хладилника оформяме полумесеци или топчета.


Готовите сладки редим в застлана с хартия за печене тавичка.

Печем на 180 градуса около 25 минути.Сладките не бива да се пекът много,а много слабо да пожълтеят.
Оставаме да изстинат и овалваме обилно в пудра захар.