понеделник, 2 декември 2013 г.

РОШАВИ ТОПКИ


Идеята за тези топки видях от блога на Пепа Стоянова - Храна за моите канибали".Аз обаче вложих моята фантазия и направих промени в продуктите и техните пропорции.Станаха страхотни на вкус и външен вид и са чудесни за предястие или за мезе на бира и вино.
Горещо ви ги препоръчвам!!!
Ето и моята рецепта,от която излизат около 20 топки с големина на орех:
ПРОДУКТИ:
1 голям сварен картоф
1 сварен морков
3-4 нарязани на дребно гъби
2 пълни супени лъжици царевица (консерва)
1 зелен лук
1 малка каф.чашка настъргана тиквичка
1 яйце
1 с.л.с връх настъргано сирене
2 с.л.с връх гуда или друг кашкавал
1-2 филийки пресен колбас - по желание (телешки,пилешки или шунка)
1 ч.л.краве масло
1 ч.л.брашно с набухвател
магданоз,малко копър,ч.пипер,сол

ЗА ПАНИРОВКАТА:
1 яйце
брашно 
корнфлейкс

Картофа настъргваме на ренде или смачкваме с вилица на пюре.Добавяме настъргания морков,нарязания на ситно лук,тиквичката,царевицата,колбаса също нарязан на ситно,гъбите,яйцето,сиренето,кашкавала,брашното,маслото и подправките.Омесваме всичко много добре.

С ръка оформяме топки с големина на орех.
Корнфлейкса намачваме с точилката между две хартии или в по-голямо хаванче.Отделно разбиваме яйцето.
Готовите топки топим първо в брашно,след това в яйце и накрая в корнфлейкса.


Пържим в сгорещено олио и сервираме.


ДОБЪР АПЕТИТ !!!