петък, 20 декември 2013 г.

ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД С ЖЕЛАТИН



Чудесен гъст мармалад от ябълки,подходящ за пълнеж на сладки,рула,козунаци,кифли...

ПРОДУКТИ:

5 големи ябълки (изчистени и настъргани около 1кг.)
120гр.захар (ако ябълките не са сладки може да се увеличи)
2 с.л.равни нишесте
100 мл.вода
20 гр.желатин

Измиваме ябълките и ги изчистваме от корите,семките и твърдата част.Нстъргваме ги на едро ренде и ги изтегляме.Моите бяха 1,080кг.Засипваме със захарта и слагаме на котлона да заврът.

Ако искаме мармалада да е по-тъмен може да ги оставим половин час да потъмнеят.Аз не ги чаках.Щом заврът намаляме котлона и задушаваме с капак около 30 - 40 минути,като от време на време разбъркваме.Вода не се прибавя,ябълките си пускат сок.
През това време заливаме желатина с предвидената вода (100мл.) и оставяме да набъбне.След като омекнат ябълките и мине необходимото време добавяме разтвореното в мъничко водичка нишесте.Варим още 3-4 минути като бъркаме непрекъснато да не загори.Накиснатия желатин слагаме на водна баня да се разтопи.Сваляме от котлона тенджерата и минаваме сместа на блендер.Става като пюре.

Към горещата смес добавяме разтопения желатин и разбъркваме хубаво.
Готовия мармалад изсипваме в подходяща форма и оставаме да се стегне.Аз използвах малка продълговата форма за кекс.


Готовия мармалад похапваме на филийка с масло или използваме за пълнеж на кифли,понички,сладкиши,дребни сладки,рула,козунаци.