сряда, 25 декември 2013 г.

ПИТКА ПО РЕЦЕПТА НА ВАЛЕНТИНА ЗУРКАН



ПРОДУКТИ:

11гр.суха мая ( 1с.л.)
1ч.л.мед
190мл.топло прясно мляко (3/4ч.ч.)
80гр.кисело мляко (1/4ч.ч.)
щипка сода бикарбонат
1ч.л.сол
50мл.олио (1/4ч.ч.)
1 яйце
470гр.брашно

масло за намазване вътре
сирене за пълнеж

Смесваме прясното с киселото мляко(със содата в него).Добавяме яйцето,меда,олиото и маята и разбъркваме.Слагаме половината брашно върху тази смес и изсипваме отгоре солта.Замесваме тесто като първо бъркаме с лъжица докато започне трудно да се бърка.Прибавяме постепенно и останалото брашно.Изсипваме тестото върху набрашнения плот и месим с ръце.
Слагаме тестото в намазана с олио купа,покриваме с кърпа и оставаме на топло да втаса.
Разделяме втасалото тесто на четири.Вземаме едната топка и с ръце разтегляме колкото може.Прехвърляме в намазана с мазнина тавичка (аз използвах тава с d -27см).разтегляме още малко тестото с ръце да обхване цялата тавичка.Намазваме отгоре с краве масло и ръсим със сирене.Същото правим с втората топка тесто,като я налагаме върху първата.Разтегляме пак с ръце,мажем с масло и ръсим със сирене.Следва третата по същия начин и четвъртата,която оставяме така без да я мажем с масло.
В средата на питката слагаме една чаша.С ножа режем четирите блата първо на четири,а след това на още четири,така че да получим 8 парчета.Режем като започваме от чашата до края на листа на кръст и след това още веднъж на кръст.Получаваме 8 парчета.Всяко едно парче усукваме 3-4 пъти с ръце.

Оставяме питката още веднъж да втаса.

Мажем с разбит жълтък и по желание ръсим със сусам и маково семе.
Печем на 180-185 градуса около 45 минути,но това е индивидулно за всяка фурна.
Готовата питка вадим веднага внимателно от тавата върху скара да поизстине леко и да не се навлажни отдолу от изпаренията.
Питката е много вкусна и става на конци.