четвъртък, 5 декември 2013 г.

ВИТА МАСЛЕНИЦА С МАЙОНЕЗА


ПРОДУКТИ:

250 мл.пр.мляко
25 гр.прясна мая или 1 пак.суха мая
1 яйце + 1 белтък
1/4 пакетче кр.масло ( 30 - 35гр)
3 с.л.майонеза
1 ч.л.сол.
1 ч.л.захар
около 500 гр.брашно

За намазване на корите:

1/2 пак.кр.масло (60 -65гр)
3 с.л.майонеза

Плънка:

200 - 250 гр.сирене

Разтваряме в топлото мляко маята.Добавяме захарта,разтопеното (не
горещо)мляко,майонезата,разбитото яйце и белтъка.Разбъркваме всички продукти.В купа слагаме брашното.Правим едно кладечне по средата и изсипваме млечната смес с маята.В единия край на брашното слагаме солта без да се допира до маята.Замесваме меко,еластично и нелепнещо тесто.При нужда се добавя много малко брашно.
**Аз го замесвам в миксера с бъркалката за тесто като слагам течните продукти,отгоре брашното и най-отгоре солта.


Покриваме с кърпа и оставаме да втаса хубаво.Тестото трябва да удвои обема си.


Разделяме на три топки.Вземаме едната топка и с ръце отваряме кръгла питка.Намазваме с масло и майонеза и ръсим с натрошено сирене.


Вземаме втората топка и нея я разтваряме на кръгла питка и я налагаме върху първата.Отново мажем с масло и майонеза и ръсим със сирене.Така правим и с третата топка.
Оттук нататък имаме три вариянта:
1. Хващаме както са трите листа и ги завиваме на руло,което усукваме и след това завиваме на охлюв в тавата.Ще получим ето тази питка:





2. Както са насложени трите листа правим резки с ножа,но не до края.

Хващаме едония край и завиваме пак на руло малко по диагонал.

Готовото руло отново завиваме на охлюв и слагаме в намаслена тавичка.По желание може да направим фигурки върху питката.




3. Правим рулото както при първия вариант и го режем парченаца  с широчина около 2-3 пръста.Готовите рулца редим в тавичка като розички с разреза надолу и нагоре.Следващия път ще направя снимка и на тази питка.

След като оформим питката я оставаме отново да втаса.
Намазваме я с жълтък и по желание ръсим със сусам или мак.
Печем на 180 -185 градуса около 45 минути.Вадим питката върху скара и оставяме 5 - 10 минути да поистине.