вторник, 3 декември 2013 г.

ЗЕЛЕВИ СЪРМИ



ПРОДУКТИ:

0,500 гр.кайма - смес
1/2 малка главичка лук
1 праз
100 гр.ориз
1 ч.л.пикантина
1 ч.л.червен пипер
малко мерудия (сминдух - в различните краища има различно наименование)
щипка канела (на върха на пръстите)
магданоз,сол (ако е необходимо)
черен пипер,малко чубрица
олио

В тенджера запържваме ситно нарязания лук и праз.Добавяме и каймата и бъркаме за да не стане на бучки.След като се позапържи слагаме червения пипер.Разбъркваме 2-3 пъти и прибавяме ориза и подправките.Със солта внимаваме,защото зелето е солено и може и въобще да не слагаме.Доливаме 1 кафяна чашка водичка и след като се поеме от ориза сваляме от огъня.
Почисваме зелевите листи от твърдата част,слагаме от плънката и навиваме сърмичките.
В тенджера на дъното застиламе няколко зелеви листа и отгоре нареждаме сърмите.Доливаме с вода да се покрият,капваме олио,няколко зърна черен пипер и аз сложих още 1/2 ч.л пикантина в сосчето.Захлюпваме отгоре сърмите с една чиния и слагаме на слаб огън да врят за около 50 - 60 минути.
** Ако сте направили повече плънка и ви остава,може да напълните и няколко чушки,които се варят заедно със сърмичките.
** За да стане плънката пухкава,а не сбита,след като се свали сместа от котлона се добавя един разбит на пяна белтък.Разбърква се с каймата и тогава се навиват сърмичките.














ДОБЪР АПЕТИТ !!!