четвъртък, 19 декември 2013 г.

КОЛЕДНА ПАСТА ФЛОРА




Рецептата за този чудесен сладкиш видях в блога на Ивана "С нож и вилица в ръка",за което сърдечно благодаря.Имах 3 бурканчета с конфитюр отворени (по малко във всяко) и така ги оползотворих.Получи се този чудесен сладкиш.

ПРОДУКТИ:

300 гр брашно
2 яйца
120 гр.захар
140гр.краве масло
2 ванилии
1/2 бакпулвер
орехи
1 бурканче конфитюр по избор

Слагаме пресятото брашно в купа.Добавяме яйцата,бакпулвера,захарта,ванилиите и нарязаното на парченца студено масло.Омесваме тесто,което в началото става на трохи,но в последствие от топлината на ръцете маслото поема брашното и сместа се хомогенизира.Завиваме тестото в стреч и го оставаме в хладилника за 30 минути.


Късаме една топка от тестото и с точилка разточваме лист върху леко набрашнения плот.С формичка звездичка изрязваме 12 звездички.


Оставяме настрана.Останалото тесто отваряме на лист с дебелина 3мм.Застиламе хартия за печене в тавичка с d - 27;28см.Прехвърляме внимателно тестото и притискаме по дъното и стените на тавата.С вилица набождаме основата и изсипваме конфитюра.


Заравняваме с лъжица и отгоре посипваме с нарязаните на едричко орехи.С вилица загръщаме внимателно крайчетата на тестото.


Отгоре поставяме равномерно изрязаните звездички.


Печем на 175 градуса около 25 - 30 минути.
Оставяме да се охлади напълно и вадим от тавата.
Мажем с конфитюр подвития край и ръсим с кокосови стърготини.Може да се наръси и с пудра захар.



















ДА ВИ Е СЛАДКО И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!


Пαστα ΅Φλωρᡨ

300γρ.αλευρι
2 αυγα
120γρ.ζαχαρη
140γρ.κρυο βουτυρο σε κομματακια
2 βανιλιες
1/2 μπεικιν παουντερ

καρυδια
μαρμελαδα της αρεσκειας μας

Βαζουμε ολα τα υλικα σε ενα μπολ και ζυμωνουμε.Τυλιγουμε με μεμβρανη και βαζουμε στο ψυγειο για 30 λεπτα.Χωριζουμε λιγη ζυμη  και κοβουμε με κουπ πατ αστερακια.Την υπολοιπι ζυμη ανοιγουμε φυλλο με παχος 3 εκατ.Απλωνουμε την ζυμη σε ταψι με λαδοκολλα(διαμετρος-27/28εκατ.) πιεζοντας με της παλαμες μας απο το κεντρο προς τα εξω.Τρυπαμε την ζυμη με ενα πιρουνι και ριχνουμε λιγο καρυδια.Στρωνουμε απο πανω τη μαρμελαδα και απο πανω τα αστερακια.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175-180 βαθμους μεχρι να ροδισει ελαφρια η ζυμη περιπου 25-30 λεπτα.