неделя, 8 декември 2013 г.

КИФЛИ С МАРМАЛАД




ПРОДУКТИ:

100 мл.прясно мляко
2 яйца
60 гр.захар
60 гр.кр.масло
350 гр.брашно
1 пак.суха мая
щипка сол
ванилия
настъргана лим.кора
мармалад,локум или шоколад за пълнеж

Разтваряме захарта в топлото,но не горещо мляко.Добавяме маята и яйцата,разбити леко предварително.Аз прехвърлих сместа в миксера,изсипах отгоре пресятото брашно и върху него сложих солта,ванилията и настърганата лим.кора.
Замесваме тесто.Щом се събере около бъркалките започваме да добавяме по малко от разтопеното топличко масло,като всеки път изчакваме да се поеме от тестото.
** Тестото разбира се може да се замеси и на ръка или в машина за хляб.

Покриваме купата с кърпа и оставаме на топло да втаса.

 Вземаме една топка от тестото с големина на малка мандаринка и го слагаме върху намазания с малко олио плот.
С помоща на точилка разтваряме по следния начин:
Слагаме точилката в средата на топчето и разтваряме първо напред да се удължи като връхче.След това слагаме точилката отново по средата на топчето и разточваме от долната страна като правим леки движения надясно и наляво да се получи нещо като триъгълник,както е на снимката.


Слагаме в широкия край малко мармалад или друга плънка.Хубаво е да е по-гъстичък.Аз използвах пестил от сини сливи и ябълки.Завиваме кифличките,като с дланите на ръцете с леки движения напред и назад изтъняваме леко крайчета и ги завиваме.


Готовите кифлички подреждаме на разстояние в намазана с олио тава.


Оставаме отново да втасат около 30-40 мин.Мажем ги отгоре с разбит жълтък и пожелание ръсим със захар.
Слагаме тавата в студена фурна и включваме на 175 градуса.Печем около 25 мин.докато се зачервят.
** Времето за печене е индивидуално за всяка фурна.
Готовите кифлички вадим върху скара и оставяме 5-10 минути леко да поизстинат.
От тази доза направих 15 меки и пухкави кифлички.