събота, 11 януари 2014 г.

ПАСТИЦИО


ПРОДУКТИ:

1 пакет дебели макарони N5
около 400гр.кайма смес
400гр.смлени пресни домати или консерва
1 глава лук
1ч.л.дом.пюре
50мл.зехтин
50мл.бяло вино
1скилидка чесън
сол,захар,ч.пипер,магданоз
1/2пръчка канела по желание

ЗА БЕШАМЕЛА:

1л.прясно мляко
8с.л.нишесте или брашно
1 яйце
2с.л.краве масло
сол,ч.пипер,щипка индийско орехче на прах
малко галета и настърган пармезан

Сваряваме макароните в подсолена вода и ги прецеждаме.Слагаме ги в купа и ги заливаме с малко олио.Ако е нужно ги посоляваме малко.Разбъркваме с ръце да се омазнят хубаво.В тенджера запържваме ситно нарязания лук.Добавяме каймата и бъркаме хубаво да се раздроби и да не стане на бучки.Загасяме с виното.Щом се изпари добавяме дом.пюре и доматената салца.Подправяме на вкус със сол и захар.Прибавяме ситно нарязания чесън и останалите подправки и варим на слаб огън около 20-на минути.
През това време може да приготвим бешамела.В тенджера слагаме млякото,като отделяме една чаша.Разтваряме нишестето или брашното в отделеното мляко и изсипваме в тенжерата.Добавяме и маслото и варим на слаб огън при непрекъснато бъркане.Щом започне да се сгъстява прибавяме солта и останалите подправки.Изключваме котлона.Разбиваме жълтъка и го изсипваме в бешамела бъркайки енергично.От бешамела вземаме 3-4с.л.и го прибавяме към соса с кайма.Разбъркваме.
В тавичка слагаме малко олио на дъното и изсипваме половината макарони.Отгоре изсипваме равномерно соса болонез.Слагаме и останалите макарони,а върху тях изсипваме бешамела и заравняваме с шпатула.
Върху бешамела наръсваме малко галета и настърган пармезан.
Печем на 180 градуса около 45 минути,докато се получи хубава зачервена коричка.




ДА ВИ Е СЛАДКО !!!