петък, 24 януари 2014 г.

КАЛМАРИ ПЪЛНЕНИ С ОРИЗ В ДОМАТЕН СОС



ПРОДУКТИ:

6 калмара
1/2 глава (малка)сух лук
1 пресен лук
по 2 ч.л.ориз за всеки калмар
1 малка ракиена чашка бяло вино
малко пикантина
сол,ч.пипер,магданоз,копър,гюзум
скилидка чесън
сирене
кашкавал
олио
домати пресни или консервирани

Нарязваме на ситно 3-4 главички на калмарите.В тиган загряваме  олиото и запържваме ситно нарязания лук.Добавяме нарязаните глави и след като се позапържат прибавяме и ориза,бъркаме 1-2 минути и загасяме с виното.След като се изпари алкохола добавяме малко водичка и подправките.


Оставяме ястието на слаб огън да ври,докато стане полуготов ориза (имаме в предвид,че ще ври и в доматения сос).Отстраняваме от огъня.Пълним всеки калмар от тази смес,слагаме парченце сирене и кашкавал и затваряме отворите им с клечки за зъби.
В малко по-голям тиган загряваме отново малко олио и добавяме минатите на блендер домати или консервирана салца.Овкусяваме със сол,малко захар,магданоз и чесън.Прибавяме малко водичка и слагаме в салцата калмарите и останалите главички.


Варим ястието на слаб огън,като отвреме на време обръщаме калмарите от всички страни.След около 30-40 минути е готово.Ако е нужно по време на варенето се добавя по малко топла водичка.
Забележка: Ако ни е останал от пълнежа го добавяме в салцата заедно с калмарите.