събота, 25 януари 2014 г.

ЗАХАРОСАНИ ПОРТОКАЛОВИ И ЛИМОНОВИ КОРИЧКИ


С много малко труд можем да съхраним портокалови и лимонови корички,които да използваме след това при направа на козунаци,кексове и различни сладкиши.Вижте как:


ПРОДУКТИ:

3-4 портокала
1 лимон
захар
вода

Портокалите и лимона се измиват добре.Обелваме кората,като гледаме да остане малко от бялата част на цитруса (1-2мм).Нарязваме на парченца.


Слагаме в тенджерка на котлона,заливаме с вода и оставяме да врат 5 минути (след завиране на водата).
Махаме от котлона и прецеждаме коричките.
Връщаме отново в тенджерата,заливаме с вода и слагаме пак да врат.Тази процедура се повтаря 3 пъти,като всеки път прецеждаме и сменяме водата.
След третото прецеждане изтегляме коричките.Съотношението на корички,вода и захар е 1:1:1
Например на 100гр корички - 100гр захар и 100мл вода.
Варим на слаб огън докато се изпари водата и се образува гъст захарен сироп като бъркаме отвреме на време.


Трябва да се внимава да не се карамелизира.Аз ги изтървах малко първия  път и се получиха така:

Но има опастност ако се карамелизират много да горчат.
Когато прецените,че е готово сваляте от котлона и ги разстилате върху хартия за печене.
Оставате да изстинат,след което прибирате  в стъклено бурканче.Съхранявате в хладилник.



Вторият път ми се получиха с хубав цвят.