ХАЛВА ФАРСАЛОН



Това е популярната традиционна халва,която срещаме по всички панаири в Гърция.Халва фарсалон е икономичен и лек десерт,с изискан карамелен вкус и лесен за изпълнение в домашни условия.Среща се в няколко варианта - с орехи,с бадеми,с лещници.Аз ще ви покажа основната рецепта,оттам нататък добавяте каквито ядки пожелаете.

ПРОДУКТИ:

3/4 ч.ч.олио или чисто краве масло
2 ч.ч.нишесте
3 ч.ч.захар + 1 ч.ч.захар за карамела
4 ч.ч.вода
1-2 ванилии
1 ч.ч.изпечени ядки (ако добавите бадеми,трябва да бъдат обелени преди изпичането)

В съд (извън котлона) слагаме водата,нишестето,трите чаши захар,олиото или маслото и ванилиите.Разбъркваме добре да се поразтопи захарта и да се смесят хубаво всички продукти.
В тенджера карамелизираме едната чаша захар,предвидена за карамела.Сипваме в началото малко от захарта.Щом се разтопи добавяме пак малко захар и така на етапи,докато разтопим и карамелизираме всичката захар.Бъркаме с дървена лъжица и внимаваме да не загорим захарта.От цвета на карамела ще зависи и цвета на халвата.
След като сме карамелизирали всичката захар изсипваме в нея сместа с нишестето.В началото карамела ще се втърди и ще стане на бучки от студената смес.Това да не ви притеснява,в последствие след като започне да ври ще се разтопи отново.Щом започне да се сгъстява добавяме печените ядки.Бъркаме сместа с дървената лъжица на слаб огън докато започне да се отделя от стените на тенджерата и стане на топка.Сместа е с гъстотата на локум,олиото се отделя от нея и имаш чувството че сместа се пържи.На този етап халвата е готова.


Карамелизираме 3-4с.л.захар и ги изсипваме на дъното на тавичка.Отгоре изсипваме халавата и разстиламе хубаво с помоща на шпатула.




Посипваме отгоре със захар и слагаме в предварително нагрята фурна само на горен реотан или на грил за 5-10 минути,докато се разтопи и леко карамелизира захарта отгоре.
Вадим от фурната,оставяме да изстине и сервираме на парчета.

*** В тавата може да изсипем халвата без да слагаме карамел на дъното.
*** От големината на тавата зависи дебелината на халвата.
*** От това колко ще карамелизираме захарта в началото зависи цвета на халвата.




Коментари