ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХЛЕБНА СОДА ИЗВЪН ГОТВАРСТВОТО



Почти всяка домакиня има има сода за хляб в своята кухня.Но не всички знаем за какво още може да ни бъде полезна освен в готварството.На тази страничка ще споделя някой от полезните качества на содата.Нека видим за какво още може да ни послужи.
Едно от качествата на содата е да премахва неприятните миризми.
*Всички знаем,че пластмасовите кутии за съхранение на храна поемат много бързо миризми.За да отсраните неприятната миризма направете разтвор от вода и сода в съотношения 3:1 (3 части вода - 1 част сода).Напълнете пласмасовата кутия с него и оставете за една нощ.На сутринта изплакнете обилно с вода.
*Със сода можем да премахнем и неприятнта миризма от кухненските кърпи.За целта ги накиснете в леген с вода,в която се прибавили 3 с.л.сода.Оставете така за около час и изплакнете.
*При неприятна миризма на обувките.Посипваме в тях малко сода и оставаме цяла нощ.На сутринта преди да ги обуем,изтърсваме содата и вече сме изхвърлили с нея и неприятната миризма.
*За освежаване на килими.Насипете хлебна сода върху килима.Оставете за няколко часа и изтърсете или почистете с прахосмукачка.
*Всички знаем колко неприятно миришат кошчетата за буклук.В случая ще ни помогне отново содата за хляб.Насипете сода на дъното на коша и тогава сложете торбата.
* При запушен сифон.Направете си домашен препарат за отпушване на канали.За целта изсипете в сифона 1/2 ч.ч.сода,4 с.л.сол и 1 ч.ч.оцет.Сместа ще започне да ври и да става на пяна.Оставете да действа 8-10 минути,след което залейте с 1л.вряла вода.
* За уморени крака:Връщайки се вечерта в къщи след дълъг и уморителен ден,накиснете краката си в леген с вода,в която сте разтворили 3 с.л.сода.Това ще ги опусне и отмори.
*За да почистите хладилника са нужни 3 с.л.сода,разтворени в 1/2л.вода.
*Кухненските гъбки за миене на посуда стават развъдник на микроби.Затова е нужно отвреме на време да ги киснем в разтвор от 4с.л.сода и 1л.топла вода.По този начин ще премахнем и неприятната миризма.
*За по-бели и меки дрехи,прибавете 1с.л.сода в препарата за пране.По този начин ще предпазите и пералнята от натрупване на варовик.
*При ухапване от комари.Направете си паста от сода и малко водичка и намажете ухапаните места.Това ще облекчи и намали сърбежа.
*Направете си домашен скраб за почисване на лице от 3 части сода и една част вода.Масажирайте нежно лицето и изплакнете.
*За мека кожа на ръцете смесете 3 части сода с една част течен сапун.Измийте с това ръцете и изплакнете.Ще почуствате много по-нежна вашата кожа.
*Почисване на четки за коса от мазнини и остатъци от различни продукти - накиснете четката в разтвор от вода и 1-2с.л.сода.Оставете за известно време,след което изплакнете и оставете да изсъхне.


Мисля,че с тези съвети малко съм ви била полезна приятели. 
Хлебната сода има още много полезни свойства както в козметиката,така и за лечение.Така,че тази тема ще има продължение.

Коментари