ЕКЛЕРИ С КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА




Тези чудесни еклерчерта са по рецепта на моята сестра Мария Атанасова.Най-после попаднах на сполучлива рецепта,за което и благодаря.И след като ми станаха много хубави вече два поредни дена ги правя.Вътре стават кухички,а от крема омекват и стават сочнички.Ето и рецептата:


Слагаме водата с олиото и солата на котлона.Щом заври изсипваме всичкото брашно наведнъж и сваляме от котлона.Бъркаме отначало с дървена лъжица.



Оставяме няколко минути леко да поизсине,колко да може да търпи ръката.Започваме да прибавяме яйцата едно по едно,като след всяко яйце месим хубаво да се поеме от тестото.Едва тогава прибавяме следващото яйце.Продължаваме така докато добавим всичките яйца.В началото тестото става като пресечено,но в последствие се оправя.Общо взето става едно много лепнещо,но гладко тесто.



Пълним тестото в пош и върху намазана с мазнина тавичка оформяме еклерите кръгли или продълговати,като оставяме разстояние между тях,защото се надуват.
Слагаме в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Продължителноста на печенето зависи от големината на еклерите и от самата фурна.При мен продълговатите ми се изпекоха за около 25 минути,а кръглите,които са по-малки - за 15 минути.През това време не отваряме фурната.Ако може следим през стъклото.Щом се изпекът ги оставяме за около десетина минути още във фурната при леко отворена врата.Цветът им трябва да е златист.





За крема - отделяме една чаша от прясното мляко.Останалото мляко слагаме на котлона.В купичка разбиваме яйцата със захарта.Добавяме брашното и отделеното мляко.Размесваме хубаво и започваме да добавяме  по малко от горещото мляко ,след което изсипваме сместа в съда с врящото мляко.Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане за няколко минути,докато започне да се сгъстява.Сваляме от огъня и добавяме кравето масло и ванилиите.Оставяме крема да се поохлади.
Еклерите режем през средата(не докрая) и пълним с крем.
Отгоре може да наръсим с пудра захар или да направим шоколадова или карамелена глазура.
Моите са с карамелена глазура.Аз я направих по следния начин:
3 с.л.захар с 1 ч.л.вода се слагат в незалепващ тиган на котлона.Карамелизираме захарта,след което изсипваме една кафяна чашка( от малките) мляко и 1 с.л.пудра захар.Разбъркваме хубаво и сваляме от котлона.



С помоща на четка намазваме еклерите отгоре,докато е топъл карамела.









Еклерите се оставят за няколко часа да омекнат от крема.
Надявам се да ви харесат така както и на мен.

Коментари