понеделник, 10 март 2014 г.

ТОРТА НАПОЛЕОН







Тази торта съм я правила много пъти,но с готови блатове от бутер тесто.Тук в блога е под наименованието "Милфей".Тези дни обаче видях тази рецепта на "Ossigeno",която е с домашни блатове и реших да пробвам и в този вариант.В началото като прочетох,че са 11 блата,малко се позамислих дали да я правя,но се оказа,че не толкова трудно.От рецептата съм ползвала само продуктите за блатовете,а кремът си е от моят блог на "Милфей".В този вариант тортата става малка ( d-20см.) и висока - 9 реда.Но ако искаме можем да направим блатовете с по-голям диаметър.В такъв случай ще стане на 5-6 реда( по-голяма,но по-ниска).Както и да я направим вкусът и ще е хубав.

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

1 яйце
2 ч.ч.брашно
1/4 ч.ч.вода 
щипка сол
120 гр.кр.масло на стайна температура

ЗА КРЕМА:

1л.прясно мляко
200гр.маргарин
2 жълтъка
3/4 водни чаши захар
5 с.л.нишесте
1,5 с.л.брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон

Първо правим блатовете.Към брашното прибавяме маслото и мачкаме с ръце - става на трохи.Добавяме леко разбитото яйце,водата (на мен ми пое малко по-мъничко от 1/4 ч.ч.) и щипка сол.Замесваме тесто,което разделяме на 11 топки.На снимката едната топка вече съм я разточила.


Всяка топка разточваме с точилка на много тънко върху хартия за печене.


С помоща на чиния с d-20см изрязваме кръг.Надупчваме с вилица за да не се надуват.Получените остатъци също изпичаме,защото ще ги използваме за украса на тортата.Корите могат да се пекът на по-голяма хартия по две за да става по-бързо.В началото сложих една за да видя как става,но после използвах два листа хартия за печене.На всеки лист по 2 блата едновременно.Докато се пекът блатовете от едната хартия,аз си разточвах блатове на втората.И така вадех едните и веднага слагах другите.Пеках ги на 200 градуса около 5 минути.Трябва да добият златист цвят.Корите стават сухи и чупливи.Оставяме ги настрана да изстинат и приготвяме крема.
За крема:
Слагаме 3ч.ч.от прясното мляко на котлона заедно с маргарина,захарта,лим.кора и ванилиите.Разбиваме жълтъците с останалото прясно мляко.Прибавяме нишестето и брашното и разбъркваме.Вземаме по малко от горещото мляко и изсипваме в яйчената смес.Правим на няколко пъти така,след което изсипваме всичката смес в тенджерата с останалото мляко.Варим на бавен огън при непрекъснато бъркане,докато започне да се сгъстява.
** Крема не трябва да е нито много рядък,нито много гъст.Трябва да се има в предвид,че като изстине ще се посгъсти още.

Сглобяване на тортата:
Две от корите отделяме и начупваме на парченца заедно с изрезките от блатовете.С тях ще украсим тортата.
Върху подходяща чиния или поднос слагаме един блат.Тук аз също промених малко.Всеки един блат намазах със затоплено прясно мляко с помоща на четка,за да могат да се навлажнят и да не останат сухи.Отгоре слагаме 3-4 лъжици крем и разпределяме по целия блат.Следва отново блат,мазане с прясно мляко и отгоре крем и така,докато свършат корите.Намазваме тортата с крем отгоре и отстрани и покриваме с натрошените кори.Оставяме тортата за 10-12 часа,а най-добре за следващия ден за да омекнат хубаво блатовете.