сряда, 5 март 2014 г.

КАНЕЛЕНИ РУЛА




Насъбрала съм толкова много рецепти,че се чудя кое по-напред да направя.Тези рулца са едни от тях.Бях им хвърлила око преди повече от месец.Днес ми се искаше да направя нещо от тесто и така се подсетих за рулцата.Такъв аромат се разнесе из къщи както когато правя козунаци на Великден.Правя ги за първи път,но станаха от раз чудесни.Наподобяват кифлички,но са със страхотен аромат на масло,канела и ванилия.С две думи - душички.
Рецептата е на гръцкия шеф Акис Петредзикис,който ежедневно предава своя опит в едно сутрешно предаване по телевизията.


ПРОДУКТИ:

250мл.прясно мляко (топличко)
3 средно големи яйца
140гр.краве масло ( 90гр.за тестото и 50гр.за плънката)
580гр.брашно( плюс- минус 20гр)
1 пакетче суха мая
100гр.захар
щипка сол
2 ванилии

ЗА ПЛЪНКАТА:

около 150гр.кафява захар
1 ч.л.канела
50г.кр.масло,предвидено по-горе
стафиди или орехи по желание (аз сложих само стафиди)

ЗА ГЛАЗУРАТА:

2 малки кафяни чашки п.захар
2 с.л.пр.мляко
1 ванилия

Аз правих тестото на миксера.
Първо слагаме топлото мляко със захарта и маята и разбиваме хубаво с бъркалките за яйца.Прибавяме яйцата и продължаваме да бием.Следва разтопеното масло (топло,но не горещо),ванилията и започваме да добавяме от брашното.След като добавим половината и малко повече от брашното,сменяме бъркалките с бъркалка за тесто,защото започва да става гъсто тестото.Изсипваме и останалото брашно и солта.Месим 5-10 минути,докато започне да се отделя от стените на съда.Прехвърляме тестото в намазана с олио купа и завиваме с кърпа.
**Тестото е леко лепкаво

Оставяме тестото на топло да удвои обема си.Аз го слагам във фурната на 40 градуса за около 1час и 30 минути.Това ми е програма за втасване.Ето как изглежда след втасване:


Готовото тесто разделяме на две.
Вземаме едната част и я слагаме върху набрашнения плот.
С точилката отваряме правоъгълен лист около 3-4мм.Ако лепне много леко напръскваме отгоре с брашно.Намазваме с половината от маслото,което е предвидено за плънката.
В малка купичка смесваме кафявата захар с канелата.
Върху разточения лист разпределяме половината от плънката.Притискаме леко с ръце към тестото.Отгоре разпръскваме малко стафиди.


Ако забелязвате плънката в единия край не стига до края на листа.Оставям около един пръст за да може като се завие да залепне.
Завиваме на руло без да го стягаме.Края прищипваме леко с пръсти да залепне.


Режем с ножа на парчета и слагаме с разреза нагоре в тава,застлана с хартия.Слагаме малко на разстояние едно от друго.



По същия начин правим второ руло от останалото тесто.
Аз разрязах всяко руло на 10 парчета и така получих 20 рулца.
Оставяме отново да втасат около 40-45 минути.
След втасване рулцата почти се съединяват.Аз забравих да ги заснема от бързане да ги изпека.
Загряваме фурната на 200 градуса и печем рулцата.След 5 минути намаляме на 185 градуса.Печем около 20 минути,докато се зачервят отгоре и отдолу.
** За печенето всеки трябва да прецени според фурната.Моята е с вентилатор и пеках по този начин.

За глазурата - в малка купичка разбъркваме пудрата захар с прясното мляко и ванилията.Още топлички заливаме с лъжица по малко от глазурата върху всяко едно рулце.